Het huis, de kamers deel 1 van het project Wildgroei


Over de expositie

Wat maakt het huis als overkoepelend thema voor een tentoonstelling van hedendaagse kunst en ontwerp zo interessant? Goede argumenten zijn niet zo moeilijk te vinden. Wonen en huiselijkheid zijn enerzijds eeuwenoud. Anderzijds is het huis een brandhaard geworden van ontwikkeling door de toepassing van de digitale technologie. Een gemiddeld huis zit tegenwoordig vol apparatuur. Dat betekent niet alleen tijdsbesparing, het schept ook de voorwaarden van een historisch ongekende cultuurconsumptie. Om kennis te nemen van wetenschap, muziek, literatuur en beeldende kunst hoeft je dankzij de digitale technologie de deur in feite niet meer uit. Met enige overdrijving zou je kunnen zeggen dat de wereld, niet meer zoals vroeger ophoudt bij de voordeur, maar overal in huis is binnengedrongen.
Deze hele ontwikkeling heeft een rijke en complexe thuissituatie geschapen. Wat kunnen we daarmee? Hoe kunnen we het huis van nu, met al zijn historische wortels en innovatieve technologie gebruiken als inspiratiebron voor nieuwe inzichten, ideeŽn en ontwerpen?
In de tentoonstelling het huis, de kamers brengt curator en beeldend kunstenaar Marten Hendriks, werk bijeen van een dertigtal beeldend kunstenaars en ontwerpers die zich op zeer uiteenlopende manieren met het huis en de inrichting ervan hebben beziggehouden. Veel van het werk op de rijkelijk gevulde tentoonstelling in K13 komt voort uit het ontrafelen van ogenschijnlijke vanzelfsprekendheden en de verrassende recombinatie van functies, materialen, betekenissen en technieken die tot nu toe niet bij elkaar hoorden. De objecten die dat oplevert hebben in een aantal gevallen ogenschijnlijk hun oude functie behouden, maar hun vorm, betekenis en de vragen die ze oproepen zijn verrassend nieuw.

Curator: Marten Hendriks.
Vormgeving: Marten Hendriks en Julius van der Vaart.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 18 apr 2008
K13
Kastanjelaan 13
6883 HZ Velp
026-3642613

open: do, vr en za 12.00-17.00, zo na concert 16.00