Beeld en Evenbeeld: een Leidse parade

 
Fleur van den Berg
 
Fleur van den Berg
 
Maurice Braspenning
 
Hanneke Francken
 
Willem Overtoom
 
Rob van ´t Zelfde

Over de expositie

Stedelijk Museum De Lakenhal nam het initiatief om met een keuze van circa 45 ‘Leidse’ kunstenaars, afwisselend gepresenteerd in Stedelijk Museum De Lakenhal en de andere grote Leidse musea, een bruisend beeld te scheppen van de eigentijdse kunst. Het gaat om beeldhouwwerk, schilderijen, tekeningen, foto’s, installaties en optredens van kunstenaars die overal vandaan komen maar Leiden als thuisbasis hebben. De tentoonstelling is afwisselend te zien in de Hortus Botanicus, Museum Boerhaave, Naturalis, Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet, Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum voor Volkenkunde, de LUMC-galerie, Centrum Beeldende Kunst Leiden en Stedelijk Museum De Lakenhal zelf. Voor € 10 bezoekt u met een passe-partout alle locaties rond en in het oude centrum van Leiden. Het passe-partout is een half jaar geldig.

Aan de start van de parade Beeld en Evenbeeld staat werk van Renata Bauer, Fleur van de Berg, Hans de Bruijn, Peter Duivenvoorde, Pieter Geraedts, Krijn Giezen, Trees Klijn, Frans van Nieuwenborg, Burkhardt Söll en Frans de Wit in Stedelijk Museum De Lakenhal. Tegelijkertijd toont het Rijksmuseum van Oudheden rond de Taffehtempel eigenzinnige kostuum ontwerpen van Bernadette Drenth en worden in de vitrines aan de buitenzijde van het museum klassieke beelden uit de vaste collectie afgewisseld met beelden van Jacques Turk. In de galerie van het LUMC exposeert Hakkaart zijn recente schilderijen en het Rijksmuseum voor Volkenkunde toont de fotoreportage die Teun Voeten onlangs in Afghanistan maakte. In het Centrum Beeldende Kunst zijn van 10 april t/m 25 mei tekeningen van Hanneke Francken te zien. Museum Naturalis volgt op 20 april met 5 Beelden op 1 kromme (1999-2002) van Frans de Wit buiten en een nieuwe installatie op de binnenplaats. In de Hortus Botanicus zijn vanaf 18 mei inventies op buitenlocaties van Annelies Dijkman en Jan Kleingeld te zien en in Museum Boerhaave vanaf 28 juni kijkkastjes van Cock Sjardijn.

In de Hortus Botanicus zijn vanaf 18 mei kunstinventies op buitenlocaties van Annelies Dijkman en Jan Kleingeld te zien en in Museum Boerhaave vanaf 28 juni sculpturen van Cock Sjardijn.

Alle deelnemende kunstenaars hebben éen ding gemeen: de nieuwe beelden die zij scheppen hebben hun evenbeeld in de wereld om ons heen, in de stroom aan beelden en informatie die dagelijks op ons afkomt. Zo verwerkt Pieter Geraedts het alledaagse en de dingen die voorbijgaan tot tijdloze monumenten daarvan. Kranten, die ons iedere dag overladen met de waan van de dag, legt hij het zwijgen op door ze te vermalen en te vermengen tot pulp. Door van die pulp weer nieuwe dingen te maken zet hij de (lineaire) tijd stil.
In het lichtproject Canto Chiaro (lamp + gedichtenbundel, 1999), van Frans van Nieuwenborg zijn via de techniek van het laserschrijven dichtregels aangebracht aan de binnenzijde van een TL-buis. De meer dan 100 proefbuizen die nodig waren om dit project te verwezenlijken, toverde hij om tot een kunstwerk van een in zichzelf ontbrandende brandstapel.
Beide kunstenaars maken deel uit van de tentoonstelling in De Lakenhal.

Van 20 april tot 13 mei presenteert Stedelijk Museum De Lakenhal werk van duo Michael van Hoogenhuyze en Jan van der Pol. Het gaat hierin om de verwantschap tussen taal en beeld, zoals al sedert de oud-Egyptische hiëroglyfen taal en beeld om de voorrang strijden.
Uitgangspunt is een verzameling van 195 linoleumsneden van schilder/graficus Jan van der Pol. Als beeldverzameling bleek een verrassende verwantschap te bestaan met de 16de-eeuwse verzameling houtsneden met verklarende teksten onder de naam de ‘Hiëroglyfica van Horapollo’. Dit inmiddels obscure boek uit 1551 verschaft door een combinatie van teksten en afbeeldingen een compleet wereldbeeld. Tekst en beeld geven antwoord op de vraag hoe je de zichtbare verschijnselen als de zon of de aarde maar ook onzichtbare begrippen als liefde of slimheid moet uitbeelden. Kunsthistoricus Van Hoogenhuyze vertaalde de Latijnse teksten die via het Grieks teruggaan tot de verklaring van oud-Egyptische hiëroglyfen in het Nederlands. Van der Pol maakte de groot formaat linoleumsneden met zijn ‘beeldvocabulaire’. Zijn beeldarchief bestaat uit talloze tekeningen die onstaan tijdens het maken van zijn schilderijen. In de eigentijdse ‘Hiëroglyfica’ van Van der Pol en Van Hoogenhuyze, die in zijn geheel (ruim 400 bladen) tentoon is gesteld, zijn beeld en taal aan elkaar gescherpt en heden en verleden gelijkwaardig en in kracht aan elkaar gewaagd.

Op de momenten dat de exposities in Stedelijk Museum De Lakenhal wisselen wordt een speciaal evenement georganiseerd. Leidse dichters, zangers of muziekgroepen zullen dan optreden: zondag 15 april 14.00 uur blues-trio Chris Koenen, gratis toegang.

Expositieschema

15-6 tot 22-7 Aad van Houwelingen
15-6 tot 22-7 Koos van de Water

22-6 tot 29-7 Rob van 't Zelfde
22-6 tot 29-7 Arjenne Fakkel

13-7 tot 19-8 Allart Lakke
13-7 tot 19-8 Onno Schilstra

13-7 tot 16-9 Marijke Verhoef

27-7 tot 16-9 Astrid Beumer
27-7 tot 16-9 Peter Kattenberg

03-8 tot 16-9 Willem Overtoom
03-8 tot 16-9 Annemarie van der Vlist

24-8 tot 16-9 Ben Geerts
24-8 tot 16-9 Christiaan van Tol


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 15 sep 2002
Museum De Lakenhal
Oude Singel 28-32
2312 RA Leiden
071-5165360