Rust, reinheid en regelmaat, Barneveld en de jaren 50

 
Kruidenierswinkel Reba, B...
 
Dikkie, Barneveld, 1...
 
Klas met Molukse kleuters...
 
Benzinestation Van de Pol...
 

Over de expositie

Het algemene beeld van het begin van de vijftiger jaren is inmiddels bekend. Een tijd van wederopbouw na een verwoestende oorlog, van hard werken, van eerst inwonen bij pa en moe en pas later een eigen huis. Het huishouden was zwaar: er waren nog geen wasmachines, koelkasten en andere gemakken. Het gezin was het middelpunt van de samenleving, met onder de schemerlamp de spreekwoordelijke gezelligheid: lezen, breien, sokken stoppen en naar de radio luisteren. De jeugd voedde zich – gedwongen – met lauwe schoolmelk en – graag – met patat mèt. Aan het eind van het decennium was het beeld drastisch veranderd: de welvaart was enorm toegenomen, er was een bloeiende jeugdcultuur met eigen muziek en mode: vetkuiven, petticoats en rock en roll.
Op de tentoonstelling is te zien hoe deze jaren in Barneveld beleefd werden. Wat was algemeen geldig en wat was er speciaal Barnevelds?

Wederopbouw
De Barneveldse Beek stroomde nog vrolijk dwars door het dorp. Als de donderdagse pluimveemarkt achter de rug was, dreef er nog wel eens een dooie kip in. Ons kende ons en men noemde elkaar Ome Joh, Appelmoes, Jan Ei, De Bles of de Zwarte Profeet. De zondagsrust was heilig, zelfs sport was uit den boze.
De wederopbouwperiode speelde zich hoofdzakelijk af tijdens de ambtsperiode van de voortvarende burgemeester Kuntze, die zich inzette voor de drie W’s: Wegen, Waterleiding en vooral Woningen. Zo heel veel was er trouwens niet vernield, het zwaartepunt lag op de sociale woningbouw, want er heerste grote woningnood. Beziet men de schoolfoto’s uit die periode, dan is de oorzaak duidelijk.Vijftig kinderen of meer per klas was normaal. Ook in Barneveld was de geboortegolf in full swing.

Komst Molukkers
De komst van een grote groep Molukkers naar Barneveld in 1951, die – tijdelijk, zoals zij toen hoopten – naar Nederland uitweken, was een grote gebeurtenis in het Veluwse dorp. Ondanks de onvermijdelijke culturele misverstanden werden zij over het algemeen hartelijk ontvangen en zij leverden een bijzondere bijdrage aan de plaatselijke cultuur, waaronder het Barneveldse antwoord op de Blue Diamonds. The Emeralds – Ferry en Victor Kaihatu – zouden begin jaren zestig een stevige hit scoren met ‘Brigitte Bardot (Bardot)’!

Tentoonstelling
De tentoonstelling geeft een beeld van de jaren vijftig in Barneveld tegen de achtergrond van de (inter)nationale gebeurtenissen. Foto’s en verhalen , meubels, keukengerei, mode, radioprogramma’s en muziek geven een beeld van die tijd en laten tevens zien hoe de wereld in de afgelopen 50 jaar veranderd is. De jaren vijftig, waar ‘rust, reinheid en regelmaat’ nog heel gewoon waren, komen weer tot leven.

Publikatie
Tegelijkertijd met de expositie verschijnt het tweede deel van het boek “Het dorp Barneveld in de jaren vijftig” bij de Koninklijke BDU Uitgeverij, geschreven door de oud-gemeentearchivaris Gerjan Crebolder met veel foto’s en anekdotes over het leven in het Barneveld van toen.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 27 sep 2008
Museum Nairac
Brouwerstraat 1
3771 HA Barneveld
0342-415666

open: di t/m vr 11.00-17.00, za 13.00-17.00, rondleidingen op aanvraag, entree € 7,50


Kunstenaar


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius