Suchan Kinoshita: Het moet dinsdagochtend zijn geweest

 
Het moet dinsdag ochtend zijn geweest, 2002

Over de expositie

"Suchan Kinoshita's installatie het moet dinsdag ochtend zijn geweest omvat drie hokkenvan hout en piepschuim. Ieder hok bevat dezelfde voorwerpen. Aan de muur hangt een luidspreker, in het midden staat een tafel met een geperforeerd blad, eronder hangt een geluidsbox. Om de tafel staan drie appelgroene stoelen, erboven bungelt een kaal lampje. De crux van het werk zit echter in de scheidingswanden: die zijn van geperforeerd hardboard. Wie een hok betreed valt in een soort hoorspel, dat zich beter als 'geluidsfeercollage' laat omschrijven. Er klinken stemmen die een verhaal lezen, flarden van teksten, maar soms ook muziek of het geluis van een dichtslaande deur. Gezamelijk vertellen ze een onduidelijk verhaal over een hotelkamer, een man, een vrouw.
Pas na een tijdje begrijp je dat het geluid niet de hoofdmoot van het werk vormt. Zeker zo belangrijk is de ervaring van ruimte die Kinoshita wil oproepen, en een gevoel van ongrijpbaarheid. Dat bereikte ze in de eerste plaats doordat de geluiden in de hokken verschillen. Door het board kun je dat horen, zonder te weten welk geluid uit welk hok komt. nog belangrijker is het ingenieuze spel met licht dat Kinoshita speelt. De peertjes in de hokken gaan onregelmatig aan en uit. Door het board zie je dat de buren hetzelfde gebeurd - maar niet helemaal. Gaat het licht in de buurhokken uit, dan zie je daar niets meer, is het aan, zie je de schimmen van de buren dolen, lopen, luisteren. Die onbestemde mix van geluiden en namaak-interactie met de buurhokken geeft een prachtig resultaat. Een verstilling maakt dat de toeschouwer zich sterk bewust wordt van de onbereikbaarheid van de ruimtes waar hij niet is. Je kunt er weliswaar vrijelijk naar toe, maar de onbereikbaarheid wordt nooit opgelost - het hok van de buren is altijd appelgroener.
Met deze installatie heeft Kinoshita een middenweg gezocht tussen anekdotiek en een veel vager, abstract besef van ruimtelijkheid. En zowaar, ze heeft het glorieus gevonden."
Hans den Hartog Jager, NRC Handelsblad, 15 maart 2002


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 13 apr 2002
Ellen de Bruijne Projects
Singel 372
1016 AH Amsterdam
06-49485207

open: di t/m vr 11.00-18.00, za 13.00-18.00


Kunstenaar

Suchan Kinoshita