Daido Moriyama: Polaroid

 

Over de expositie

De Japanse fotograaf Daido Moriyama (Osaka, 1938) schoot op dertienjarige leeftijd zijn eerste foto. Sindsdien is hij niet opgehouden als een bezetene de wereld via de lens van zijn kleinbeeldcamera te verkennen en vast te leggen. En dat zonder vooropgezet plan. En dat is knap en nog vaker verbijsterend als je je verdiept in zijn lukraak gemaakte snapshotfoto’s met vaak scheve perspectieven en onscherpe beelden. Alles klopt: compositie, het idee ‘achter de foto’ en de manier waarop hij met zijn materiaal in de donkere kamer omgaat die aan het ‘totaalplaatje’ zijn perfecte maar tegelijkertijd ruwe finishing touch geeft. Herkenbaar aan de groffe korrel, het grote zwart-wit contrast en vaak onscherpe beelden. Het versterkt het verhaal dat Moriyama wil vertellen: van de moderne, dolende mens die verstrikt in zijn omgeving een (uit)weg zoekt. Moriyama licht als het ware de verschillende stappen van deze zoektocht toe. Allemaal perfect vastgelegd in zijn inmiddels beroemde vier ‘telefoonboeken’.

Hoewel voornamelijk gefocust op zijn eigen Japanse universum, zie je dat Moriyama in de jaren zestig de wereld verkent - hij bezoekt New York en Parijs - en raakt beïnvloed door de Andy Warhol en Jack Kerouac, maar vooral door William Klein. Zijn fotoboek New York is voor Moriyama een nieuw startpunt die hij tot een nieuwe hoogtepunt weet te brengen. In de loop der jaren dwingen zijn ‘notities in beeld’ ook internationaal steeds meer respect af. Niet zo vreemd: hoewel gesitueerd in Japan, is zijn visie universeel - ‘we’ herkennen veel in zijn foto’s. En niet alleen liefhebbers van fotografie - veel internationale musea hebben werk van hem aangekocht - ook tal van beroemde fotografen van nu zijn door Moriyama beïnvloed.

Reflex organiseert na Tokyo (in 2005) nu een nieuwe tentoonstelling waarin Moriyama speciaal een reeks van ‘duo snapshots’ heeft gemaakt. En ook hier weer: de typische, quasi-nonchalante benadering van zijn omgeving. Op het eerste oog abstracte en ‘vage’ beelden, maar kijk je langer dan ontdek je de verschillen en zie je vergezichten in het klein.

Het werk is getoond in vele solo en groepstentoonstellingen in gerenommeerde instituten als MoMa New York, Foto Biennale Rotterdam, Houston FotoFest, Fondation Cartier Parijs, Tokyo Metropolitan Museum of Photography, San Fransisco MoMa, Metropolitan Museum New York, White Cube Londen, Barbican Museum Londen, Serpentine Gallery Londen en Tokyo Operacity waar hij samen met Nobuyoshi Araki een grote dubbeltentoonstelling genaamd ‘Moriyama-Shinjuku-Araki’ heeft gehad.

Voor deze tentoonstelling wordt een nieuw boek uitgegeven.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 14 aug 2008
Galerie Alex Daniels - Reflex Amsterdam, Reflex Modern Art Gallery
Weteringschans 83 en 79A
1017 RZ Amsterdam
020-6272832
06 29 56 89 89
open: Weteringschans 79A: di t/m za 10.00-18.00,


Kunstenaar

Daido Moriyama