Utrechters dromen van Rome: Collectieopstelling oude kunst 1450-1700


Over de expositie

Het Centraal Museum opende 5 juli 2008 de nieuwe collectiepresentatie oude kunst: ‘Utrechters dromen van Rome’. Deze nieuwe opstelling met topstukken van internationale allure geeft weer hoe de Utrechtse Oude Meesters al vanaf de 16de eeuw werden geïnspireerd door hun Italiaanse collega’s. Op hun beurt vormden zij een inspiratiebron voor de 17de-eeuwse Hollandse Meesters als Rembrandt, Johannes Vermeer en Frans Hals. Voordat de typische Hollandse schilderkunst van de 17de eeuw in steden als Amsterdam en Haarlem tot bloei kwam was Utrecht namelijk hét schilderkunstig centrum van de Noordelijke Nederlanden. ‘Utrechters dromen van Rome’ toont de ontwikkeling van deze unieke schilderstraditie.

Uitzonderlijke collectie
Het Centraal Museum beheert de belangrijkste en meest complete verzameling Utrechtse Oude Meesters ter wereld. Dat de Utrechtse schilderkunst haar gelijke niet kent, wordt duidelijk tijdens een wandeling door acht geheel vernieuwde zalen met topstukken uit de collectie van het Centraal Museum. Ook de prachtige portretten van Philips Ram en Anna Ram-Strick door Paulus Moreelse, die door de staat van de familie Goudstikker zijn teruggekocht, hebben een plek in de vaste opstelling.

Utrecht als cultureel centrum
Utrecht was lange tijd het belangrijkste geestelijke, economische en culturele centrum van de Noordelijke Nederlanden. Voor de geschiedenis van de stad is in de
nieuwe opstelling een speciale zaal ingeruimd. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, beelden en een 19de-eeuwse maquette van de Dom wordt de unieke plaats die de Domstad tot de zeventiende eeuw innam benadrukt.

Scorel
Al vroeg in de 16de eeuw werden de Utrechtse schilders aangetrokken door Italië. Jan van Scorel, de beroemdste Noord-Nederlandse schilder van zijn tijd, bereikte Rome al in 1522. Nadat hij Rafaël als conservator van de Vaticaanse collecties had opgevolgd, raakte hij beïnvloed door de Renaissance schilderstijl van de Italianen. Bij zijn terugkeer beïnvloedde Scorel met zijn vernieuwde manier van schilderen vele tijdgenoten, maar ook latere generaties schilders uit Utrecht en daarbuiten. Alle topstukken van Scorel uit de collectie van het Centraal Museum worden in de nieuwe opstelling getoond.

Caravaggisten
In het begin van de 17de eeuw raakte een groep Utrechtse schilders in Rome beïnvloed door de ‘Meester van het licht’, Caravaggio. Bij terugkomst introduceerden deze zogenaamde Caravaggisten een geheel nieuwe manier van schilderen, waarbij de nadruk ligt op de sterke licht-donkercontrasten, waar Rembrandt later zo bekend om zou worden. De werken van de Utrechtse Caravaggisten, waar het Centraal Museum een omvangrijke verzameling van bezit, zijn uniek binnen de schilderkunst van de Noordelijke Nederlanden.

Bloemaert
Ook op Utrechtse schilders die nooit over de Alpen gingen is de Italiaanse schilderkunst van grote invloed geweest. Abraham Bloemaert, ‘De vader van de Utrechtse Schilderschool’, had een enorm atelier, waar een groot deel van de Utrechtse schilders werd opgeleid. Dezen reisden af naar het Italië en beïnvloedden de schilderstijl van hun meester met de daar opgedane kennis. Uit Bloemaerts zeer gevarieerde oeuvre zijn de verschillende invloeden die hij heeft ondergaan duidelijk zichtbaar. Zijn faam reikte zo ver dat zelfs de Vlaamse grootmeester Peter Paul Rubens een bezoek bracht aan zijn atelier.

Wtewael
Bloemaerts tijdgenoot Joachim Wtewael was de belangrijkste vertegenwoordiger van het Maniërisme in de Nederlanden. Zijn pastelkleurige werken met een veelheid aan geïdealiseerde figuren in gekunstelde houdingen vormden een voorbeeld voor latere generaties schilders. In een aparte kamer krijgen de topstukken van de meester de aandacht die ze verdienen. In deze zaal worden tevens enkele meubels uit Wtewaels huis tentoongesteld. Door de gehele opstelling zijn topstukken uit de collectie toegepaste kunst te zien.

Gratis rondleiding
Het Centraal Museum organiseert iedere eerste zondag van de maand om 14.00 uur een gratis rondleiding door de nieuwe vaste opstelling oude kunst. Omdat ‘Utrechters dromen van Rome’ op zaterdag 5 juli opent, wordt diezelfde dag een extra gratis rondleiding gegeven om 14.00 uur.

Reserveren gewenst: rondleidingen@centraalmuseum.nl, of 030 2362393 (ma t/m vr 10.00-13.00 uur)

De provincie Utrecht trakteert in het weekend van 5 en 6 juli op een Gratis Rondje Musea. Ook het Centraal Museum is dit weekend gratis toegankelijk.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 31 dec 2012
Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
030-2362362

open: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00, Elke 1e donderdag van de maand tot 21.00, , €12,50 - volwassenen vanaf 18 jaar, €10 - U-pashouders, €5 - 13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart en studentenkaart., Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rembrandtkaart, ICOM-kaart, CM-clubpas., , Een entreebewijs voor het Centraal Museum geeft op dezelfde dag ook toegang tot het Rietveld Schröderhuis (plus toeslag van €3). Reserveren is noodzakelijk voor het Rietveld Schröderhuis.