Fotobox: Stadsgezichten


Over de expositie

Al in de eerste eeuw na Christus kwam op een fresco een stadsgezicht voor. Het was de stad Rome die in vogelvluchtperspectief werd weergegeven. Daarna zien we dat in de Middeleeuwen stadsgezichten onderdeel zijn van Bijbelse taferelen en portretten. Vanaf de 16de eeuw krijgen ze een andere rol en wel op prenten. Stadsgezichten, vaak vergezeld met een aantal figuren en wapens in de marge, werden dan als plattegrond gebruikt. Het is pas vanaf de 17de eeuw dat ze een zelfstandig genre in de schilderkunst worden. Denk maar aan Johannes Vermeers beroemde ‘Gezicht op Delft' (1660/61). Als aan het eind van de 19de eeuw de impressionisten hun vernieuwende stijl introduceren, veranderen de stadsgezichten ook. Het zijn niet meer zo zeer de ‘landschappen', maar meer het alledaagse leven in de stad die het onderwerp worden. Als aan het eind van de 20ste eeuw de abstracte en conceptuele kunst de belangstelling treft, raakt het stadsgezicht meer en meer op de achtergrond.

Dit verandert echter met de opkomst van de fotografie. Voor de mens is een kiekje nemen van een bepaalde stad op vakantie een gewoonte geworden. Zo een foto geeft de sfeer van de omgeving weer: de cultuur en de mensen die er wonen worden geportretteerd. Inmiddels zijn er veel professionele fotografen die de verschillende culturen van een stad hebben vastgelegd. De foto's worden op verscheidene manieren gemaakt. Ze worden van bovenaf genomen (vogelvluchtperspectief) of van onder (kikkerperspectief). Het zijn details van industrieterreinen, stadsparken, grote wegen, winkelcentra of begraafplaatsen. Door deze invalshoeken krijgt de toeschouwer de kans om een cultuur te leren kennen. Weldadige rijkdom of intensieve armoede. Herkenning of kennismaking. De presentatie foto's van de stadsgezichten geeft dit allemaal weer.
Tijdens deze expositie zullen er foto's te zien zijn van onder andere George Maas, Raimond Wouda, Guus Rijven, Paul den Hollander en Daniel Koning.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 30 nov 2008
SBK Amsterdam KNSM
KNSM-laan 307-309
1019 LE Amsterdam
020-6201321

open: di t/m vr 10.00-18.00, za t/m zo 11.00-18.00