Richard Deacon: It's a small world


Over de expositie

Richard Deacon (Bangor, Wales, 1949) is een grote naam in de internationale kunstwereld. Toch is zijn werk nog maar mondjesmaat in Nederland te zien geweest. Deacon verwerft bekendheid met enorme beelden, die zich als sierlijke guirlandes in de ruimte bewegen. Hoewel organisch van vorm, blijken ze ingenieus geconstrueerd en samengesteld uit verschillende materialen zoals verlijmd en gebogen hout, metaal, rubber en textiel. Sinds een aantal jaren maakt Deacon tevens grote en vaak kleurrijke keramische sculpturen. Richard Deacon behoort tot de generatie Britse kunstenaars die zich rond 1980 afzet tegen de strenge conceptuele kunst van het decennium ervoor. Samen met Tony Cragg, Bill Woodrow, Anthony Gormley e.a. kiest Deacon voor het tastbare kunstwerk. Hij en zijn collega's maken met onverwachte materialen beelden die volstrekt nieuw en verfrissend zijn. Het begrip 'sculptuur', dat in de geschiedenis van de Britse kunst een lange en gedegen traditie kent, krijgt een nieuwe inhoud. In 1987 wint Deacon de prestigieuze Turner Prize. Musea over de hele wereld tonen zijn werk en kopen het aan. Hij krijgt opdracht voor monumentale werken in steden als Wenen, Tokyo en Toronto. In Nederland staan sculpturen van hem in de openbare ruimte nabij Haarlem en Emmen. Het SM's toont Deacon's werk uit de afgelopen twee jaar, waaronder enkele monumentale keramische sculpturen.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 30 nov 2008
Design Museum Den Bosch
De Mortel 4
5211 Den Bosch
073-6273680

open: Openingstijden:, maandag gesloten (behalve op feestdagen), dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00, , Gesloten op Nieuwjaarsdag, met Carnaval, Koninginnedag en Eerste Kerstdag


Kunstenaar

Richard Deacon


Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius