Koen Wessing: Reizen naar China en Tibet


Over de expositie

China is het afgelopen jaar vaak op indrukwekkende en soms schokkende manieren in het nieuws geweest; als vierde grootste economie van de wereld, als gastheer van de Olympische Spelen, als het door een zware aardbeving getroffen gebied en als onderdrukker van Tibet. De ‘gewone burger’ en het dagelijkse leven blijven in dit soort reportages vaak onderbelicht. Het Centraal Museum opent op 30 augustus de fototentoonstelling ‘Koen Wessing - Reizen naar China en Tibet’ waarin fotograaf Koen Wessing juist dié kant van de medaille laat zien. Zoals de Vlaamse journaliste en China-kenner Catherine Vuylsteke het in de begeleidende zaalteksten verwoordt: “Koen Wessings China is dat van een met veel empathie geportretteerde Li met de pet.“

Rafelige randen
Koen Wessing reisde in 2006 en 2007 tweemaal voor enkele maanden naar China. De tentoonstelling ‘Reizen naar China en Tibet’ laat een selectie van veertig foto’s zien die tijdens die reizen zijn gemaakt. Wessing zocht de bevolkingsgroepen op die niet profiteren van de pijlsnelle modernisering, zoals in Tibet, de kolenstreek Datong of in Kashgar, het gebied waar van oudsher de Turks-islamitische Oeigoeren wonen. Maar ook zijn beelden van Shanghai, Peking en ‘s werelds grootste metropool Chongqing tonen de rafelranden van de Chinese economie. Wessing richt zijn camera vooral op de minderbedeelde bevolking en vooral op de rurale migranten. Deze uit onderhand 170 miljoen mensen bestaande groep verricht in de steden vrijwel alle ongeschoolde arbeid, op de bouwerven, in hotels, warenhuizen en assemblagebedrijven.

Intrigerend leven
De sinologe Catherine Vuylsteke die in de afgelopen twee decennia China haast jaarlijks bezocht, schreef de inhoudelijke toelichting bij de tentoonstelling. Haar zaalteksten bieden rijke achtergrondinformatie over de verschillende gebieden en het alledaagse leven van de Chinezen. Koen Wessings foto’s in combinatie met deze bloemrijke teksten bieden een intrigerende kijk op de Chinese realiteit van vandaag.

Koen Wessing
Koen Wessing (Amsterdam 1942) geldt als één van de beste documentaire fotografen in Nederland. Vanaf 1962 werkte hij enige jaren als de assistent van Ed van der Elsken. In de jaren zestig en zeventig fotografeerde hij tal van politiek beladen gebeurtenissen, zoals de oproer in Parijs (mei 1968), de bezetting van het Maagdenhuis (1969), de gevolgen van coup in Chili (1973) en de Nieuwmarktrellen (1975). Gedurende de jaren tachtig fotografeerde hij regelmatig in het Verre Oosten, met name in China en Tibet. Wessing verwierf internationale bekendheid met zijn expressieve en empathische zwart-wit fotografie. Zijn foto’s uit Chili en de serie over de aanslag op bisschop Romero in Nicaragua vonden over de hele wereld weerklank.

Utrechts Licht
De tentoonstelling ‘Reizen naar China en Tibet’ is onderdeel van de Utrechtse fotomanifestatie ‘Utrechts Licht’. Dit festival is een samenwerking tussen de Academiegalerie, Fotodok, Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht, Utrechts Centrum voor de Kunsten en het Centraal Museum. Deze vijf Utrechtse beeldende kunstinstellingen bieden van 12 september t/m 26 oktober een gevarieerd tentoonstellingsprogramma op het gebied van actuele fotografie. Naast de solotentoonstelling van Koen Wessing toont het Centraal Museum in samenwerking met de stichting Stedelijke Fotografie Utrecht ‘Het Geheim van Utrecht’. In het kader van haar twintigjarig jubileum toont de SFU een selectie uit de opdrachten die ze verstrekte aan jonge en gevestigde fotografen.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 26 okt 2008
Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
030-2362362

open: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00, Elke 1e donderdag van de maand tot 21.00, , €12,50 - volwassenen vanaf 18 jaar, €10 - U-pashouders, €5 - 13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart en studentenkaart., Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rembrandtkaart, ICOM-kaart, CM-clubpas., , Een entreebewijs voor het Centraal Museum geeft op dezelfde dag ook toegang tot het Rietveld Schröderhuis (plus toeslag van €3). Reserveren is noodzakelijk voor het Rietveld Schröderhuis.


Kunstenaar

Koen Wessing