I will send you a photograph of the sky for everyday

 
David Horvitz
 
Peter Luining
 
Julien Prévieux
 
Maarten Janssen

Over de expositie

Maarten Janssen (NL) ontwerpt werkprocessen die er toe leiden de maker als vormbepaler uit te schakelen. Met het gooien van dobbelstenen of draaien van tollen krijgen zijn werken hun vorm. Uitgaande van vaste maten en kleurtheorieën is elk werk te herleiden naar de manier waarop het ontstaan is. Janssen maakt een zo objectief mogelijk beeld waarin geen ruimte is voor een andere interpretatie. Door gebruik te maken van ruimtelijkheid en het tonen van de eigenschappen van het materiaal versluiert hij niets. ‘Het doek moet het doen.’ Hiermee maakt Janssen de schilderkunst en de ‘achterkant van de schilderkunst’ inzichtelijk. In West toont hij een recente serie ruimtelijke werken, nieuwe (dobbel)schilderijen en maakt hij een ‘site-specific’ installatie.

David Horvitz (USA) is kunstenaar, fotograaf en chroniqueur van het dagelijks leven die met opzienbarende korte films en tekstwerken op zijn blog de aandacht trekt. Telkens neemt Horvitz zichzelf als uitgangspunt, zijn wereld kent geen beperkingen. Hij laat zijn absurde (en ook romantische) ideeën en trips financieren door mensen die hem steunen. De hoogte van uw bijdrage bepaalt het werk en in ruil stuurt hij de thuisblijver documentatiemateriaal. Horvitz laat de kijker opnieuw naar de wereld kijken en beseffen dat de mooiste (kunst)werken gratis zijn.

Peter Luining (NL) gebruikt een combinatie van software en performance, realiteit en utopie voor zijn werk. De laatste jaren heeft hij zijn werkgebied uitgebreid door naast het gebruik van software, computerafval en fotografie te gaan wandelen. Zijn dagelijkse tochten zijn uitgangspunt voor zijn nieuwe werk op papier en film in Galerie West en digitaal op het internetblog www.ctrlaltdelete.org. Op deze website brengt Luining een ode aan het ‘vergankelijke’ en geeft hij tekst en uitleg aan zaken die een ieder aan zich voorbij laat gaan. Op zaterdag 6 september geeft Luining leiding aan een vrij toegankelijke expeditie/performance, waarmee hij de bezoeker de esthetiek van commercie, verloedering en verval toont.

In het kader van ‘Lettres de non-motivation’ stelt Julien Previeux (FR) vragen over waarde (economisch, symbolisch en taal-kundig) en het begrip van werk en arbeid in het tijdperk van het kapitalisme. Door op geheel eigen wijze een analyse te maken van capaciteiten en het gedrag van mensen streeft Previeux ernaar om, door een reeks non-sollicitatiebrieven, een wereld (gemarkeerd door vergaande ideologische veranderingen) te ontcijferen, waarbij hij tegelijkertijd een (vaak humoristische) manier toont om er mee om te gaan. Al ruim 8 jaar werkt hij op een dagelijkse basis aan het project ‘Lettres de non-motivation’. Meer dan 1000 brieven heeft hij verstuurd, 95% reacties ontvangen, 1 boek gepubliceerd. Delen van het project waren eerder te zien bij Jousse Entreprise, Parijs en op de Internationale Biënnale van Istanbul. Nu voor het eerst in Nederland (in vertaling) bij West.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 27 sep 2008
West
Lange Voorhout 102, vml. Amerikaanse ambassade
2514 EJ Den Haag
070-3925359

open: ma t/m zo 12.00-18.00, , Entrance fee exhibition, Adults: € 6,-, Museumjaarkaart: free, Ooievaarspas/CJP/Student: € 3,-, Kids < 12 jaar: free,