Natuurlijk Gedragen: Haarlems Sieraad Collectief in Teylers Museum

 
Sylvia Blickman

Over de expositie

De voorwerpen van kunst en wetenschap in Teylers Museum, waarvan sommige al vele miljoenen jaren oud zijn en andere juist dateren uit de 20ste eeuw, hebben al vele generaties kunstenaars geïnspireerd. De zeven kunstenaars van het Haarlems Sieraad Collectief hebben speciaal, naar aanleiding van de historische voorwerpen uit Teylers Museum, eigentijdse sieraden ontworpen. In de expositie Natuurlijk Gedragen worden de sieraden getoond mét de verwijzing naar de originele bron van inspiratie, hetgeen een spannend geheel oplevert. Met deze presentatie in de Penningvitrine van het museum wordt het publiek verleid om met een nieuwe blik te kijken naar het oudste museum van Nederland.

Het Haarlems Sieraad Collectief bestaat uit zeven kunstenaars: Birgit Laken, Jennifer Hoes, Brigit Daamen, Sylvia Blickman, Hilde Foks, Floor Max en Carla Nuis. Met hun project ‘Haarlem Versieraad’ laten de leden van het collectief zich inspireren door elementen uit het rijke culturele erfgoed van Haarlem door ontwerpen te maken die aansluiten bij musea, hofjes en ‘bijzondere gebruiksgebouwen’. Teylers Museum is het tweede museum in deze reeks. Eerder was er een expositie in Archeologisch Museum Haarlem (2007).

Nu hebben de leden van de groep elk een werk uit de collectie van Teylers Museum of een detail van het museumgebouw gekozen als uitgangspunt voor een object of sieraad. Zo ontstaat een dialoog tussen het originele object en het nieuwe sieraad.

Sylvia Blickman laat het plafond van de Ovale Zaal reflecteren in een Ammonietvorm.

Brigit Daamen reageert op een Dolomiet met verrassend kleurig vilt, waarbij de gelaagdheid van de randen haar fascineert.

Hilde Foks’ oog viel op de koolstofketen Fullereen, maar juist de foutjes die zij inbouwt op de reeks geven er een spannende wending aan.

Jennifer Hoes laat zich leiden door penningen uit het Numismatisch Kabinet: zilver geworden thema’s van alle tijden en een wereld van symboliek.

Birgit Laken is gebiologeerd door de plantensporen in de fossielen en laat in metaal haar sporen na.

Floor Max legt op geheel eigen wijze een herbarium aan.

Carla Nuis gebruikt het contrast tussen de strakke patronen in de vloerverwarmingroosters en een grillig gevormd kalktuftwijgje uit de collectie.

In de museumwinkel wordt een mapje met kaarten verkocht, dat speciaal ter gelegenheid van Natuurlijk Gedragen is gemaakt. Ook worden daar sieraden van de leden van het collectief verkocht en enkele boeken met individueel werk.

Natuurlijk Gedragen is tevens onderdeel van het project Tracing Places in het kader van de Kunstlijn, www.kunstlijn.nl.

Opening
Er wordt een kort welkomstwoord gesproken door Marjan Scharloo, directeur van Teylers Museum. Daarna vertelt Brigit Daamen, initiator van het Haarlems Sieraad Collectief over het project. Op 30 oktober gaat ook de website www.haarlemssieraadcollectief.nl online.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 8 mrt 2009
Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH Haarlem
023-5160960

open: di t/m vr 10.00-17.00, za en zo 11.00-17.00, gesloten 25 dec en 1 jan, entree € 14,00