The House of Viktor & Rolf

 
´Solange´-pop (detail) 2008, Uit de Silver collection Herfst/Winter 2006—2007, 2008

Over de expositie

De grootste overzichtstentoonstelling van het beroemde modeduo ooit gehouden in Nederland biedt iedere bezoeker de unieke gelegenheid om bij een exclusief mode-evenement van Viktor & Rolf aanwezig te zijn. In dit retrospectief worden de spectaculaire hoogtepunten getoond uit de Viktor & Rolf-collecties van de afgelopen vijftien jaar. In deze periode heeft het invloedrijke duo de modewereld veroverd met hun typische mix van koele ironie en surrealistische schoonheid. Na een succesvolle presentatie in de Barbican Art Gallery in Londen doet de tentoonstelling nu het Centraal Museum in Utrecht aan. Actuele mode is een belangrijk speerpunt van het Centraal Museum.

The House of Viktor & Rolf
Geheel in de stijl van Viktor & Rolf wordt hun oeuvre op grootse wijze in kaart gebracht. Een imposant poppenhuis herbergt nauwkeurig nagemaakte miniaturen van de originele stukken getoond op handgemaakte porseleinen poppen. Deze zijn elk gekleed in een exacte kopie van de originele look zoals destijds getoond tijdens de shows in Parijs. Ook de oorspronkelijke ontwerpen nemen een belangrijke plaats in. Hoogtepunten zijn onder andere Haute Couturestukken uit Bedtime Story (2005-2006) met broderie Anglaise, quilting en ruches, en Russian Doll (1999-2000) waarin slechts één model door de ontwerpers zelf voor de ogen van het publiek werd aangekleed in tien afzonderlijke lagen, in een show die deed denken aan performance kunst.

Internationale allure
De werken van Viktor & Rolf maken deel uit van belangrijke internationale collecties en werden getoond in verschillende tentoonstellingen in het Kyoto Costume Institute in Kyoto, het Musée de la Mode et du Textile in Parijs, het Museum of Contemporary Art in Los Angeles en het Museum of Fine Arts in Boston. Het Centraal Museum kocht in 1998 als eerste museum ontwerpen aan van Viktor & Rolf. Sindsdien is het museum het tweetal blijven volgen door uit vrijwel elke collectie een representatief stuk aan te schaffen. Inmiddels heeft het museum 29 stukken van Viktor & Rolf in de collectie waarvan een groot deel in de tentoonstelling getoond wordt.

Viktor & Rolf
Viktor Horsting & Rolf Snoeren werken al samen sinds hun afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem in 1992. In januari 1998 presenteerden ze de eerste haute couture collectie, die in maart 2000 werd gevolgd door hun eerste ready-to-wear collectie. Viktor & Rolf werden gevestigde namen mede dankzij het alom populaire parfum Flowerbomb, en een uitverkochte collectie voor de grote winkelketen H&M in 2006.


Wanneer en waar

Tijdens
Holland Art Cities

  • Expositieperiode was t/m 8 feb 2009
Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
030-2362362

open: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00, Elke 1e donderdag van de maand tot 21.00, , €12,50 - volwassenen vanaf 18 jaar, €10 - U-pashouders, €5 - 13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart en studentenkaart., Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rembrandtkaart, ICOM-kaart, CM-clubpas., , Een entreebewijs voor het Centraal Museum geeft op dezelfde dag ook toegang tot het Rietveld Schröderhuis (plus toeslag van €3). Reserveren is noodzakelijk voor het Rietveld Schröderhuis.


Kunstenaar

Viktor en Rolf