Wim Bals: Magic World II

 
Mixed nest

Over de expositie

Werkelijkheid wordt bij Wim Bals een onwerkelijk gegeven. Hij schildert uiterst gedetailleerde voorstellingen waarin werkelijkheid en fictie naadloos in elkaar overlopen. Zoals in de fabels van Jean de La Fontaine de dieren ons vertellen over de menselijke gedragingen, zo parodiëren aangeklede dieren het menselijk gedrag. Deze ‘maskerades’ tonen zijn overtuiging dat het leven een soort toneel is, waarachter een andere werkelijkheid schuilgaat. Parodie, humor en ironie zijn constante elementen in zijn klein absurd theater. Daarbij komt nog zijn keuze voor sterk verhalende onderwerpen die aan zijn werk een dubieuze, vervreemdende sfeer geven.
Het eerste dat opvalt bij het bekijken van de schilderijen van Wim Bals is de directheid van werken. Niet alleen hanteert hij een bijzonder vlotte, virtuoze penseelvoering, ook de kleuren zijn perfect uitgebalanceerd. Het licht krijgt een prachtige, vooraanstaande rol toebedeeld. Het licht krijgt de kans om over het doek te verglijden en bepaalt de sfeer.
Opvallend is de bijzondere zorg die aan de figuratie en vooral aan het detail wordt besteed. Zo illustreert de kunstenaar zijn bewondering voor de vaardigheden van de oude meesters. Toch behoren zijn schilderijen tot de beeldtaal van vandaag.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 23 feb 2009
Galerie Argo
Zeedijk Het Zoute 734
B-8300 Knokke-Heist
+32-50-622270

open: vr t/m zo 11.00-13.00 en 15.00-18.00


Kunstenaar

Wim Bals