In dit uitzicht: Drawing Centre Diepenheim

 
Robbie Cornelissen
 
Chiaki Kamikawa
 
Geer van der Klugt
 
Erik Mattijssen
 
Raquel Maulwurf
 
Jacobien de Rooij
 
Renie Spoelstra

Over de expositie

De tentoonstelling "In dit uitzicht" vindt zijn ontstaansgeschiedenis in de jarenlange traditie van de Kunstvereniging Diepenheim in het tonen van werk van beeldhouwers in het gebouw aan de Grotestraat en in het tonen van projecten en installaties in het buitengebied. Er is in deze selectie gezocht naar kunstenaars die zich in hun tekenen op de een of andere manier bezighouden met het interieur en met het exterieur ( het landschap in heel brede zin). Dat die uitgangspunten bij sommigen deelnemers vreemde en soms ook realistische beelden oproepen die ook weer een sterk beroep doen op de fantasie, is voor tekenaars niet ongewoon. Op het papier is immers de illusie dat iets zou kunnen bestaan, ook daadwerkelijk te verbeelden. Soms is een interieur maar een vage aanleiding om de geest op hol te laten slaan en grijpen de kunstenaars die binnenruimte aan om een bepaald drama te verbeelden, om angst te laten zien. Om onze beperkingen in beeld te krijgen. Soms ook zijn ruimten liefdevol en kleurrijk getekend en is het licht en de aandacht voor details van belang.
Voor de kunstenaars die de ruimte letterlijk zochten, in het landschap, is de aanpak en invulling er soms weer een van fantastische beelden vluchten. Dit geldt zowel voor de technische kant, van het eindeloos tekenen en krassen met een potlood, tot de veel letterlijker kant om een verhaal te willen vertellen, waar die landschappelijk ruimte noodzakelijk voor is.
Objecten, mensen en afspiegelingen van de natuur, kunnen gevoelens en verhalen oproepen die de grenzen van het surreële soms lijken te zoeken of te overschrijden.
De kunstenaars in de tentoonstelling "In dit uitzicht" hebben geenszins de behoefte een interieur of landschap te tekenen dat “slechts” een afspiegeling van die werkelijkheid is. Zij scheppen uiteindelijk hun eigen subjectieve werkelijkheid. Zelfs als het landschap voor een deel “precies” is nagetekend, ontdekken we toch aspecten in het werk die het op het plan van de verbeelding tillen. Er moet in een tekening iets gebeuren. Er moet een autonoom kunstwerk ontstaan. Dat de maat van de tekening voor de meeste deelnemers aanleiding is om volledig vrij tot dat autonome beeld te komen, is niet het enige. Het handschrift, de techniek, de beeldende oplossingen zijn eveneens aspecten die de tekeningen op een hoog kwalitatief niveau brengen.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 4 mrt 2009
Kunstvereniging Diepenheim /Drawing Centre Diepenheim
Grotestraat 17 / Kuimgaarden 1
7478 AA Diepenheim
0547-352143

open: apr t/m okt: woe t/m zo 11.00 - 17.00, nov t/m mrt: woe t/m zo 12.00 - 16.00, gesloten op 25 dec, 31 dec en 1 jan