Hein van Leuwen

 
Ontmoeting, 1977

Over de expositie

Hein van Leuwen (1907 - 1997) werkte veertig jaar in dienst van de PTT als huis-, rijtuig- en decoratieschilder. Tientallen jaren lang ging hij na het werk naar zijn atelier om daar zeer gedreven te schilderen. Van Leuwen werkte snel, met verftube, palet- en plamuurmes in de aanslag, en liet vorm uit verf ontstaan en besliste dan of het 'raak' was. Zo ontstonden in een periode van veertig jaar zeshonderd schilderijen en achttienhonderd gouaches en aquarellen, de neerslag van een onbedwingbare passie. Van Leuwen werkte al die jaren in stilte. " "Exposeren was niet belangrijk", zegt hij terugblikkend.. "Het werk was belangrijk. Wat in je kop siddert dat moet eruit. Ik werkte als een bezetene."

Van Leuwen had een grote passie voor de natuur en voor de soepel, vloeiende lijnen en vlekken van de waterverf op het papier. Hij genoot ervan om uit de dik op het doek geplamuurde verfkorsten een landschap, menselijk figuur of fantasiewezen op te laten doemen. Hij werd gedreven door de onbedwingbare behoefte om alles wat de ogen zien via zijn handen vorm te laten krijgen.

"Elk schilderij is een geabstraheerde weergave van beelden in mijn hoofd", aldus van Leuwen. Die beelden deed hij op tijdens zijn wandelingen door de natuur van Griekenland, Frankrijk, Spanje en Portugal. Vooral het kustgebied van de Algarve intrigeerde de schilder. Jaarlijks brachten Van Leuwen en zijn vrouw de wintermaanden door in de kleine, schilderachtige dorpjes van Portugals zuidkust. "Ik aquarelleerde en tekende er onophoudelijk. Het licht, de fascinerende landschappen, de mensen en de bijzondere sfeer maakte een enorme werkdrift in mij los."

Als kunstenaar koesterde Van Leuwen zijn onafhankelijkheid en weigerde lid te worden van de jaarlijks in de Nieuwe Vleugel van het Stedelijk Museum exposerende Amsterdamse kunstenaarsverenigingen. Hij is ook nooit naar een kunstacademie geweest. "De echte ontwikkeling als kunstenaar komt uit jezelf, niet uit anderen", meent Van Leuwen.

Wel nam hij vanaf 1947 lessen bij schilders als Maarten Krabbé, Freek van den Berg, Frits van de Burgt en de abstract expressionistisch schilde rende Frida Hunziker. Deze laatste - zij speelde een belangrijke rol in het Amsterdamse kunstleven van de jaren vijftig en zestig ( lid van de schilder- en beeldhouwersgroep Vrij Beelden 1946-1955) - zal Van Leuwen ongetwijfeld hebben gestimuleerd om de brave portret -en landschapstudies achter zich te laten en zich in het abstracte avontuur van verf, kleur en compositie te storten.

Van Leuwens werk vertoont verwantschap met de beeldtaal van de Cobra-beweging. Knoestige, kinderlijke mensfiguren, kolkende weerbarstige verfoppervlakken, abstracties van landschappen, planten en stadsgezichten zijn kenmerkend voor zijn oeuvre. Wat Van Leuwen ook maakte, van elk werk is het plezier in het schilderen en een spetterende energie af te lezen.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 31 jan 2009
SBK Breda
Markendaalseweg 48
4811 KC Breda
076-5436510

open: wo t/m vr 12.00-18.00, za 12.00-17.00


Kunstenaar

Hein van Leuwen