Marleen Vogels: Paint it Black

 
Mizaru, Kikazaru, Iwazaru
 
Kroketjes, 2009

Over de expositie

Nieuw monumentaal werk van de schilder Marleen Vogels. Hoewel zwarte verf in ruime mate aanwezig is in het werk van Vogels, zegt de tentoonstelling ‘Paint it black’ meer over de donkere en dramatische kanten van de maatschappij waar zij als kunstenaar haar licht over laat schijnen. Kinderen staren de toeschouwer met grote, holle ogen aan, een zandbak zweeft eenzaam door de ruimte en het verjaardagsfeestje wil maar niet echt gezellig worden. Er wordt gehoord, gezien en gezwegen. Elk doek verteld zijn verhaal, op een manier die liefde voor Japanse anime doet vermoeden. Wie zich wil laten onderdompelen in zwartheid met een knipoog is bij ‘Paint it black’ aan het juiste adres.

In Vogels werk spelen compositie en betekenis de hoofdrol. Deze twee elementen moeten volgens haar in balans zijn, zuiver zijn en elkaar versterken. Haar werk kenmerkt zich door een proces van weglaten en een grafische kwaliteit. Vogels zoektocht naar een nieuw beeld begint met kleine potloodschetsen, waarin geschrapt wordt totdat alleen het essentiële overblijft en het beeld tegelijk aan kracht wint. Daarna vertaal ze het ontwerp naar het grote doek. Het grote formaat is niet toevallig, maar zorgvuldig gekozen. Het biedt de toeschouwer een parallelle wereld die fungeert als een spiegel.

Symbolen uit overgeleverde verhalen, religieuze teksten, films en hedendaagse literatuur worden door elkaar geweven en krijgen zo een nieuwe betekenis. Het is aan de creativiteit, sensitiviteit en cognitieve inbreng van de toeschouwer om het verhaal dat verteld wordt, rond te krijgen. Hoe aantrekkelijk de doeken er soms ook uitziet, onderliggend handelen ze bijna zonder uitzondering over de donkere kant van het mens-zijn en onze samenleving. De ogenschijnlijke eenvoud van het werk maskeert de complexiteit van de inhoud en maak het bijna paradoxaal. Gelaagdheid zonder lagen verf.

Preview
Op vrijdag 25 september is feestelijke preview van de tentoonstelling.

Opening
De officiële opening vindt plaats op zaterdag 26 september tijdens de Open Dagen van van het Spiegelkwartier.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 25 okt 2009
Rademakers Gallery
KNSM-Laan 291
1019 LE Amsterdam
020-6225496
06-42302293
open: wo t/m vr 10.00-18.00, za 12.00-18.00, en op afspraak,


Kunstenaar

Marleen Vogels