Mirjam Kuitenbrouwer: One-way mirror

 
Flitserhuis II, 2008
 
Kopstation, 2008

Over de expositie

In het doordachte, hechte oeuvre van Mirjam Kuitenbrouwer (Nijmegen, 1967) draait het om waarnemen. Haar vroege werk bestaat onder andere uit tweedimensionale panelen waar in schilderingen en fotocollages binnenruimtes gesuggereerd worden. Kuitenbrouwer combineerde binnen deze voorstellingen verschillende standpunten en perspectieven, wat een gelaagd en complex beeld oplevert. In haar ‘WerkDagboek' schrijft ze: ‘het kijken naar en in het werk is een soort biljarten met de blik(…) De blik werpt zich vanuit de ogen in een bepaalde richting, stuit ergens op, zwaait opzij naar een ander punt vanwaar hij teruggeworpen wordt naar weer een ander punt, of eerst nog een paar keer heen en weer stuitert tussen twee aandachtspunten. Tot het ergens tot stilstand komt, rust vindt’. De beschouwer wordt op deze manier geconfronteerd met de onmacht om in directe waarneming de verschillende indrukken bijeen te houden. De werkelijkheid is gefragmenteerd.

In de presentatie in Museum Jan Cunen zal naast een nieuw werk het object Kopstation (2008) centraal staan. Deze sculptuur is opgebouwd uit verschillende cameralenzen, die zijn verzonken in bollen van acrylglas die met enamel zwart zijn geschilderd en nadien zijn behandeld (ingewreven) met siliconespray. Dit geheel vormt een vrij in de ruimte zwevende zwarte ‘wolk’ met lenzen die alle kanten uit staan. De camera (en ook letterlijk camera-onderdelen die afkomstig zijn van Kuitenbrouwers verzameling oude camera’s) vormen een terugkerend motief in haar werk. ‘Mijn verhouding tot de wereld is een indirecte. Alles in mijn werk duidt op die indirecte omgang (…). Om tot een (reflexief) inzicht te komen moet er iets tussen waar je op uitziet en jezelf geschoven worden. Iets dat de blik niet blokkeert, maar omleidt. Zodat de waarneming indirect wordt. Er komt een geleide tussen het oog en datgene waar de blik op rust in te staan: zoiets als afstand, een raam of een camera. Die geleide is de gids van de waarnemer’.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 6 sep 2009
Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
0412-629328

open: di t/m zo 12.30-16.30, , Toegangsprijzen:, Kinderen (t/m 17jaar) - gratis , Volwassenen (vanaf 18jaar) - € 5,00, Museumkaarthouders - gratis , CJP-houders - € 3,50