Salon de L'Amitié: een cultureel genootschap rondom Peter Giele


Over de expositie

Op 19 juni opent in Arti et Amicitiae in Amsterdam de bijzondere groeps-tentoonstelling Salon de L'Amitié, een cultureel genootschap rondom Peter Giele. Het is dan 10 jaar geleden dat Giele overleed en de RoXY afbrandde. Giele was bekend en bemind in het Amsterdamse kunstcircuit, vanaf eind jaren zeventig tot aan zijn dood in juni 1999. De betrokkenheid van Giele was van grote betekenis voor de stad Amsterdam. Hij stond aan de basis van kunstenaarsinitiatieven als Amok en Aorta en richtte eind jaren tachtig de legendarische club RoXY op. Nu, vele jaren later is er in de kunst én in de stad veel veranderd. Zo laten jonge kunstenaars zich cultureel ondernemers noemen en worden hun ‘broedplaatsen’ door de overheid gereguleerd. Is
Amsterdam daardoor zijn naam verloren als bakermat van de ongeremde ‘andere’ kunst? Is de vrije ruimte verdamt en wordt de vrije geest ingekapseld in het modieuze verlangen naar de ‘Creative City’?

De tentoonstelling Salon de L'Amitié gaat terug in de tijd en brengt de generatie opnieuw samen die de stad Amsterdam in de jaren tachtig en negentig een magische aantrekkingskracht heeft gegeven. Vele bekende namen uit het hoofdstedelijke kunstcircuit waaronder Sandra Derks, Sonja Oudendijk, Aldert Mantje, Rob Scholte en Ad de Jong tonen een werk van toen naast een werk van nu. Daarnaast vinden er debatten plaats en zijn er authentieke video opnames te zien.

Een initiatief van Danielle Kwaaitaal i.s.m. De stichting de Giele Trust.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 26 jul 2009
Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
020-6245134

open: di t/m zo 12-18 uur