Franse landschapschilders en meesters van de Haagse School


Over de expositie

Kasteel het Nijenhuis, het voormalige woonhuis van Dirk Hannema – oud-directeur van het Rotterdamse Museum Boymans en grondlegger van Museum de Fundatie, vormt dit najaar het decor voor een unieke collectie werken van Franse en Hollandse landschapschilders uit het tweede en derde kwart van de negentiende eeuw. Het is voor het eerst dat deze uitzonderlijke privé-verzameling aan het publiek wordt getoond. Waar Hannema een verzamelaar was die kocht wat hem intrigeerde en geen voorkeur had voor een bepaalde periode, school of stijl, concentreert collectioneur E.M. Aarts, zich enkel op schilderijen van realisten en pre-impressionisten uit Frankrijk en Nederland. Hannema’s werken van negentiende-eeuwse Franse landschapschilders en kunstenaars van de Haagse School zijn solitairen binnen een brede verzameling. E.M. Aarts focust zich juist op de Franse en Nederlandse kunstgeschiedenis tussen circa 1825 en 1875.

De expositie Franse landschapschilders uit de 19e eeuw en meesters van de Haagse School wordt getoond op de benedenverdieping van Kasteel het Nijenhuis. In het Paleis aan de Blijmarkt te Zwolle, de andere locatie van Museum de Fundatie, zijn in de vaste collectie onder meer werken van Johan Barthold Jongkind, Paul Gabriël en Charles Daubigny te bezichtigen.

In de tentoonstelling 'Franse landschapschilders uit de 19e eeuw en meesters van de Haagse School' staat de schilderkunstige ontwikkeling van het landschap centraal. Daarbij wordt de overgang van het neoclassicistische, gecomponeerde landschap via romantische tendensen naar een meer realistische schilderwijze duidelijk gemaakt. Getoond wordt hoe binnen de Franse landschapschilderkunst het kleurgebruik verandert, de toets losser wordt en er meer levendigheid in de schilderijen wordt gebracht. Schilders als Theodore Gudin, Eugène Isabey en Narcisse Diaz de la Pena blijken wegbereiders voor Georges Michel en Jules Dupré, die zich meer vrijheid veroorloven in de weergave van het landschap. Charles Daubigny, Camille Corot en Gustave Courbet tonen de ruimte die zij als landschapschilders hebben verworven en de directheid van hun palet. Essentieel daarbij is het ‘en plein air’-schilderen: kunstenaars trekken naar buiten om te werken, hun gemoed open te stellen voor de bewegingen van de natuur en zich te laten inspireren door de veranderende atmosferische omstandigheden.

In Nederland zijn het de kunstenaars van de Haagse School die streven naar een meer realistische weergave van de werkelijkheid om hen heen. Ook voor hen geen geïdealiseerd beeld van de natuur, maar juist de weergave van het landschap zoals dat aan hen verschijnt. Zo laten onder meer Anton Mauve, Hendrik Mesdag, Willem Roelofs en Johan Weissenbruch die oer-Hollandse taferelen zien van groene weiden met grazende koeien, onheilspellende luchten en krakende molens. Jacob Maris toont de zee met een strandvisser zo levensecht en tastbaar, dat je de meeuwen hoort krijsen en de zilte wind op je gezicht voelt. Het is het werk van Johan Barthold Jongkind dat op de tentoonstelling de sleutel tot de veranderende artistieke ontwikkelingen binnen het Franse en Nederlandse landschap vormt. Jongkinds kunst – hij heeft een scherpe realiteitszin en hanteert een helder coloriet – wordt als baanbrekend beschouwd en plaveit de weg voor het impressionisme.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 24 jan 2010
Museum de Fundatie / Kasteel Het Nijenhuis
Nijenhuis 10
8131 RD Heino/Wijhe
0572-388188

open: Kasteel Het Nijenhuis , Nov t/m feb, do t/m zo 11.00-17.00, Mrt t/m okt, di t/m zo 11.00-17.00, Gesloten op 25 dec en 1 jan., entree € 12,50, Museumkaart, Rembrandt, ICOM : gratis


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius