Aandacht


Over de expositie

Nu de economische zeepbel uiteengespat is, stuiten we steeds vaker op de beperkingen van de funcultuur van de afgelopen jaren. Het lijkt tijd voor bezinning. Na de recente lofzangen op parodie, fragmentering en versnippering van de aandacht, zoekt de kunst tegenwoordig weer betekenis in de intrinsieke waarde die ze vertegenwoordigt, doordat ze de kijker uitnodigt tot introspectie in plaats van entertainment. Zo stellen de kunstenaars van 'Aandacht' het langzame en stille proces in hun werk tegenover de banaliteit en leegheid die volgens Baudrillard eigen zijn aan de postmoderne maatschappij. Op de tentoonstelling gaat het erom “aandacht” te ervaren; daarnaast is er de mogelijkheid om na te denken over het thema aandacht.

Deelnemende kunstenaars: Peter Bogers (video), Marian Bijlenga (autonome textielkunst) Isabel Ferrand (video), Truus van den Heuvel (ruimtelijke structuren, papier), Jorrit Paaijmans (inkt op papier), André Pielage (ruimtelijk werk), Jacqueline Santing (ruimtelijke structuren, textiel), Alf Slegers (muurbeelden) en Patrick van Vught (installatie met licht en beweging).

Aansluitend aan de tentoonstelling organiseert CREA, de culturele organisatie van de Universiteit van Amsterdam het

lezingenprogramma “Aandacht in Oost en West”.

Op 10 september begint om 20.00 uur in Arti de lezing van dr. Albert van der Schoot, getiteld “Aandacht in het Westen”. Van der Schoot is filosoof aan de Universiteit van Amsterdam en lector esthetica aan de ArtEZ.

Op 14 september kan een bezoek aan de tentoonstelling in Arti (vanaf 19.00 uur) afgesloten worden met twee lezingen in het CREA gebouw, op loopafstand van Arti. Over “Aandacht in het Oosten” spreken daar vanaf 20.00 uur dan de filosoof dr. Jan Bor - lid van Arti en voorzitter van de programmaraad Filosofie Oost West te Amersfoort - en de wiskundige en boeddhismekenner en boeddhismebeoefenaar prof. Henk Barendregt.

Op 21 september spreekt in CREA dr. Durk Talsma, neuropsycholoog, over zijn experimentele onderzoek naar “Aandacht en hersenprocessen”.

Voor meer informatie: www.crea.uva.nl, www.stiltekunst.nl/aandacht


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 4 okt 2009
Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
020-6245134

open: di t/m zo 12-18 uur