Elmar Trenkwalder

 
WVZ 220, 2009
 
WVZ 225, 2009
 
WVZ 222, 2009
 
WVZ 1306, 2006
 
WVZ 1357, 2007
 
WVZ 1406, 2008

Over de expositie

Door hun uitbundige ornamentiek en grote detaillering maken de keramische sculpturen van Elmar Trenkwalder (Innsbruck 1959) een overweldigende indruk. Bij nadere bestudering van de beelden blijken er allerlei erotische details in te zijn verwerkt. In de hindoeÔstische tempelarchitectuur is de erotiek meestal expliciet weergegeven, de parende goden en halfgoden worden omlijst door de architectuur. In de beelden van Trenkwalder is eerder sprake van een samensmelting van architectuur en erotiek: zuilen zijn fallisch, ornamenten hebben wulpse vormen. Hiermee overstijgt hij het anekdotische en krijgt de erotiek eerder een spirituele lading die in een geheimzinnige, bijna sacrale architectuur wordt opgevoerd.

De vormentaal van Trenkwalderís beelden is verwant aan de uitbundige barokarchitectuur, die in Oostenrijk zoín grote bloei kende. Soms doen de beelden ook denken aan de Kachelofen die vaak rijk is geornamenteerd en beschilderd. In de tentoonstelling zijn verschillende kleinere sculpturen en een groot totemachtig beeld te zien, dat een prachtig ritme heeft door de afwisseling van witte glazuur en zwarte engobe. Verder worden ontwerptekeningen van de sculpturen getoond naast zelfstandige tekeningen van architectonische fantasieŽn.

In het Stedelijk Museum Schiedam zijn nog t/m 18 oktober drie grote sculpturen van Trenkwalder te zien in de tentoonstelling Virtuoze zinsbegoochelingen www.stedelijkmuseumschiedam.nl.
Vorig jaar had hij een grote overzichtstentoonstelling in het Parijse museum La Maison Rouge, eerder toonde het Louvre een grote sculptuur van hem.


Vrijdag 13 november: HOOGTIJ van 19 tot 23 uur, zie: www.hoogtij.net


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 15 nov 2009
Galerie Maurits van de Laar
Herderstraat 6
2512 CV Den Haag
070-3640151

open: wo t/m za 12.00-18.00, laatste zondag van de maand 13.00-17.00


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en BelgiŽ. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius