Minimal Structures: Johannes Girardoni, Jae Ko, Sybille Pattscheck

 
Johannes Girardoni
 
Jae Ko
 
Sybille Pattscheck

Over de expositie

Vanaf 14 november is in Galerie Roger Katwijk de vierde tentoonstelling in successie te zien met puur minimalistisch werk. Sinds begin jaren negentig namen zo’n twaalf kunstenaars aan deze minimalistische presentaties in de galerie deel. Dit keer komen de Duitse kunstenaar Sybille Pattscheck, de Koreaanse Jea Ko en de Amerikaan Johannes Girardoni uitgebreid aan bod. Hun minimalistische objecten vertonen een sterke verwantschap vanwege de abstracte, sterk vereenvoudigde vormentaal. Genoemde kunstenaars besteden daarnaast veel aandacht aan het materiaalgebruik; dat laatste dwingt de kijker om de tentoongestelde werken aan een diepgaand onderzoek te onderwerpen.

Jae Ko (Pyongtaek- Korea, 1961)
De uit Korea afkomstige Jae Ko maakt driedimensionale objecten van papier.
Het basismateriaal bestaat uit papierrollen die normaal gebruikt worden voor rekenmachines en kassa’s. Alvorens met dat papier aan de slag te gaan en dit in water en sumi-inkt te drenken, maakt ze eerst een tekening op ware grootte van het object. In de loop der jaren heeft zij een procedé ontwikkeld waarmee ze de uitzetting van het papier door water en inkt volledig kan sturen en zo praktisch elke gewenste vorm kan uitvoeren. Daarbij maakt ze naast sumi-inkt ook gebruik van kalligrafische inkten en lijm. In haar werk komen vaak symmetrische of spiegelsymmetrische vormen voor: voluten, spiralen en andere gedraaide vormen die naar het midden neigen. Haar kleurgebruik neigt overwegend naar zwarttinten, maar meer recentelijk is zij ook rode inkt gaan gebruiken. Een ander kenmerk is het subtiele en verfijnde lijnenspel dat je aan de oppervlakten van haar objecten aantreft.
Jae Ko kreeg haar opleiding aan de Tokyo Art School en Wako University in Tokio. In ’88 verhuisde zij naar de VS en behaalde ze haar Master of Fine Arts diploma aan het Maryland College of Art in Baltimore.

Sybille Pattscheck (Wesel- Duitsland, 1958)
Sybille Pattscheck maakt voor elk nieuw werk een box als drager. Dat kan er een van hout of glas zijn en soms ook van het materiaal perspex. Daarop brengt zij eerst een ondergrond aan van witte kleurloze was. Over die eerste laag schildert zij met een breed penseel verscheidene andere gekleurde waslagen. Uiteindelijk sluit zich het beeldvlak en is de witte ondergrond niet meer zichtbaar. De zijkant van de objecten die op deze tentoonstelling te zien zijn heeft Pattscheck een contrasterende kleur gegeven. De tint van de rand stroomt daardoor het kleurenveld van het schilderij binnen, en roept zo een diffuse kleurruimte van een onbegrensde diepte op.

Sybille Pattscheck kreeg haar opleiding aan de Kunstacademie in Münster
en nam daarna deel aan diverse belangrijke exposities in Duitsland. Ook verwierf zij internationale bekendheid met tentoonstellingen in Bombay, Tsjechië, Zwitserland, Budapest en New York. Pattscheck neemt voor de derde maal deel aan een expositie in Galerie Roger Katwijk. Haar werk werd eerder ook door de galerie gebracht op Art Amsterdam en Art Rotterdam.

Johannes Girardoni (Graz- Oostenrijk, 1967)
De in New York woonachtige Girardoni maakt indrukwekkende wandobjecten van diverse materialen zoals sloophout, bijenwas, pigmenten, lak en plexiglas.
Vaak maakt hij daarbij gebruik van ‘objects trouvés’. Zijn werk is in hoge mate contemplatief, wat veroorzaakt wordt door de reductie van formele aspecten als vorm, volume, kleur en oppervlak. In zijn meest recente werk heeft hij heldere, felgekleurde lakverf ingekapseld tussen hout en plexiglas. Daardoor is volgens de kunstenaar een speels effect ontstaan en tegelijkertijd ook een gestructureerde spanning.

Girardoni emigreerde in ’82 vanuit Wenen naar Californië, waar hij zijn opleiding tot kunstenaar kreeg. Zijn werk werd tentoongesteld op vele plekken in de wereld en is inmiddels door belangrijke collectioneurs en musea aangekocht. Daaronder The Fogg Art Museum in Cambridge, Museum Ludwig in Keulen en The Progressive Art Collection in Cleveland. Girardoni’s werk werd besproken in o.a. Sculpture Magazine, The New York Times, ArtNews, Arts Magazine, en NY Arts. In het verleden besteedden ook de Nederlandse kunsttijdschriften Tableau en Collect ruim aandacht aan het werk van Girardoni.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 19 dec 2009
Galerie Roger Katwijk
Prinsengracht 737
1017 JX Amsterdam
020-6273808
06-51082291
open: wo t/m za 12.00-18.00