Andrea Lehmann, Heringa/ Van Kalsbeek en Rik Meijers

 
Heringa/Van Kalsbeek
 
Andrea Lehmann
 
Andrea Lehmann
 
Rik Meijers

Over de expositie

Deze tentoonstelling introduceert Aschenbach & Hofland Galleries met trots het werk van Andrea Lehmann (1975 Duesseldorf). Deze presentatie is een voorloper voor de solo expositie die Andrea Lehmann in september 2010 in de galerie krijgt. Lehmann creŽert installaties van schilderijen. Hierin combineert ze een eclectische inhoud met een schilderkunstige virtuositeit. De visuele wereld die Lehmann ons presenteert is een chaotische wirwar van voorwerpen, ruimtes, personen en handelingen met de dynamiek van actiestripverhalen. Wat alles met elkaar verbindt zijn vrouwelijke archetypen; bruiden en profetische maagden, Ophelia en Sneeuwwitje, hysterisch, uitbundig en altijd mooi. Het werk van Lehmann wordt onder andere verzamelt door de Rubell Family Collection in Miami en de Saatchi collectie in Londen.

Liet Heringa (1966 Den Bosch) en Maarten van Kalsbeek (1962 Oegstgeest) werken sinds 1998 onder de naam Heringa/Van Kalsbeek. De gelijkenis van hun werk met de taal van het abstract expressionisme is evident. Hun werken zijn als werken van De Kooning of Pollock maar dan vrijstaand en in de derde dimensie. De werken zijn geassembleerd uit verschillende materialen en komen voort uit een combinatie van technieken. Onbeheersbare krachten doen hun werk (verhitting, stolling, verwering) naast beheersbare, als stapeling, assemblage en montage. Materialiteit en fysieke uitdrukkingskracht zijn typerend voor het werk. Natuur in al zijn grilligheid, onvoorspelbaarheid en woestheid is hun belangrijkste inspiratiebron.

Het werk van Heringa/Van Kalsbeekwas onder andere te zien in solo-exposities in Het Stedelijk Museum CS in Amsterdam, het GEM in Den Haag en recentelijk in Museum de Fundatie in Heino.

In de schilderijen van Rik Meijers (1963) is onomwonden te zien hoe de onderwerpen en de manier van werken ontleend aan zijn volkskunst en de kunst van psychiatrische patiŽnten en daklozen, de zgn. folk art of art brut. Het is de dwingende manier hoe de onderwerpen zich presenteren, het gebruik van ongewone materialen als bierdoppen, kippenveren en zaden en de wereldvreemde positie die de kunstenaar inneemt in het dagelijks leven en waaruit de beelden ontstaan. In 2001 won Meijers de prestigieuze Wolvecampprijs. Hij had de afgelopen jaren museumtentoonstellingen in het Fries Museum Buro Leeuwarden en Museum Het Domein te Sittard.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 20 feb 2010
Gerhard Hofland
Bilderdijkstraat 165 c
1053 KP Amsterdam
020-4121772
06-29023933
open: do t/m za 13.00-17.00, , elke tweede woensdag van de maand open tot 21.00 uur