Atelier P. Struycken: Voorstellen voor geschilderde kleur en geweven jacquard

 
Palet met stalen, Weeber Huis, Curaçao, 2005

Over de expositie

P. Struycken is behalve met zijn autonoom werk, bekend om zijn kleur- licht- en textiel toepassingen in architectuur en om zijn ander gebonden werk zoals de koninginnenzegel en kleurvoorstellen voor de industrieen forbo-linoleum en Makkum-aardewerk. Anders dan zijn fotowerken uit de jaren '70 en '80, zijn screensavers of zijn werken op muziek voor Skrjabin, Boulez, Xenakis en Bach uit de jaren 90 en 00 worden de kleuren voor schilderijen, geweven en gebonden werken niet met de computer berekend maar op het oog bepaald. In feite gaat die praktijk terug op de eerste schilderijen die hij begin jaren '60 maakte. Hij noemt zo'n op het oog gemengd geheel van kleuren een ‘palet'.
Struycken maakte in 1994 op uitnodiging van Frans Haks, bouwheer en toenmalig directeur van het Groninger Museum een palet waarmee de zalen van de tentoonstellingsruimten afwisselend gekleurd konden worden. Dat palet is sinds jaar en dag in gebruik. Struycken mengde sindsdien paletten voor een school, een ziekenhuis en een huis van bewaring, voor tentoonstellingen in het Centraal Museum in Utrecht en het Stedelijk museum in Amsterdam en ook voor particuliere woningen. Het meest recent is zijn kleurgeving en figuratie in café-restaurant Spanjer en van Twist in Amsterdam, pal tegenover de galeriet.

In deze periode wordt de ruimte van de galerie gebruikt als atelier van P. Struycken om kleur en jacquard ontwerpen te laten zien zoals u die ook voor uw kamer, woning, bedrijf, instelling of project door hem kunt laten ontwerpen.
Een palet bevat meestal tussen de 8 tot 40 kleuren maar kan, afhankelijk van de toepassing, ook uit enkele honderden kleuren bestaan. Bij gebruik in architectuur zijn de kleuren van een palet bestemd voor integrale toepassing op alle wanden, plafonds en vloeren van één of meer ruimtes. Een jacquard geweven werk, eveneens op basis van paletkleuren, kan ontworpen worden voor één wand of voor alle wanden van een ruimte.
Wij bieden u kleurpaletten en geweven werken aan die qua omvang en afmeting op uw pand of project zijn afgestemd. Struycken kan zelf een ontwerp maken voor de toepassing van de kleuren uit een palet in de vorm van gedetailleerde tekeningen. Maar de kleuren kunnen ook in een binnenhuisontwerp door derden worden toegepast of door uzelf.

Wat maakt een palet van P. Struycken bijzonder?
Struycken onderscheidt twee belangrijke eigenschappen aan kleuren: hun visuele werking en hun samenhang. Hun visuele werking is buiten enkele culturele noties om, zoals luisterrijk of sober, monumentaal of intiem, vrolijk of ernstig, licht of somber en historiserend of hedendaags, vaak een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur. Die kan door één kleur worden aangesproken of door een combinatie van kleuren. De visuele samenhang is een eigenschap van de kleuren van een palet die, onafhankelijk van hun visuele werking, de kleuren bindt en zorgt voor een optimale onderlinge wisselwerking en het tot hun recht komen van de kleuren. Daardoor is het ook mogelijk iedere selectie en combinatie van kleuren uit een palet te gebruiken. Kleuren uit een palet die zijn toegepast, kunnen zonder probleem vervangen worden door andere kleuren uit het palet: de visuele werking en stemming zal veranderen, maar de samenhang blijft. Iedere kleur kan dus met iedere andere kleur of kleuren worden gecombineerd. Een palet bestaat uit lichte en donkere, zwakke en sterke kleuren in een zo groot mogelijke diversiteit aan kleurtonen. Samenhang wordt bereikt door een nauwkeurige afstemming van helderheden (licht/donker), verzadigingen (sterk/zwak) en kleurtonen (geel, rood, paars etc).

Het feit dat Struycken voor iedere toepassing een nieuw palet ontwerpt heeft naast het gebruiksdoel of gewenste visuele werking ook een praktische oorzaak.
Bij toepassing in architectuur is vaak al een kleur aanwezig die niet vervangen kan worden, zoals de kleur van de vloerbedekking. Maar iemand kan ook uit persoonlijke voorkeur een bepaalde kleur in het palet willen hebben. Struycken neemt dan de gewenste kleur als uitgangskleur voor de afstemming van het hele palet. Alle andere kleuren komen dan automatisch met deze kleur in samenhang.
In de meeste gevallen kunnen de kleuren uit een palet gevonden worden in de kleurwaaiers of systemen van verfindustrieën en kleurcoderingen. Een enkele keer moet een kleur uit een palet door de industrie worden nagemengd en van een recept en bestelcode voorzien. U krijgt bij een palet een overzicht op klein formaat en grote stalen (minstens A4) met de verfnummers.
Het overzicht op klein formaat is gesigneerd door de kunstenaar en geldt tevens als certificaat. Wanneer u een door Struycken ontworpen toepassing van kleuren uit het palet wenst, worden de ontwerpen op gekleurde aanzichten en/of schema's geleverd. Ook de voorstellen voor geweven werken worden in ontwerp voorbereid. Meestal in verschillende versies.

P. Struycken is elke zaterdag en woensdag beschikbaar om met u een voorstel door te spreken.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 27 mrt 2010
Galerie De Expeditie
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
020-6204758

open: wo t/m vr 11.00-18.00, za 14.00-18.00


Kunstenaar

Peter Struycken