Herman Scholten: Ruimte voor textiel

 
Pijltje, 1998
 
Vierkantroodwit, 197...
 
Stilleven met citroen (na...

Over de expositie

Een compact overzicht van het werk van de textielkunstenaar Herman Scholten (1932). De tentoonstelling is een eerbetoon aan deze vernieuwende wever. In zijn werk staan de ruimtelijke effecten van het platte vlak dat een wand- of vloerkleed in wezen is, centraal: een derde dimensie wordt zichtbaar. In zijn artistieke opvattingen zijn niet alleen de expressieve kwaliteit van het weven en het materiaal van belang maar evenzeer de compositie en de voorstelling: Herman Scholten is ambachtsman en beeldend kunstenaar tegelijk; zijn kennis van materialen en technieken wordt verrijkt en gevoed door de inspiratie die hij vindt in de schilderkunst en de architectuur. Het werk van Herman Scholten is verwant aan geometrisch-abstract werkende kunstenaars, zoals Mondriaan en andere leden van De Stijl-groep.

Herman Scholten was vele jaren werkzaam als docent monumentale textielvormgeving en later coördinator aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In die hoedanigheid is hij van bijzondere invloed en belang geweest voor een volgende generatie. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste textielkunstenaar en vernieuwer van de moderne Nederlandse textielkunst.

LET OP: Iedere bezoeker met Museumkaart ontvangt gratis een set van acht ansichtkaarten met werk van Herman Scholten bij bezoek aan de tentoonstelling.

Al vroeg in zijn kunstenaarschap verliet Herman Scholten het rechthoekig kader dat wordt gedicteerd door het weefgetouw. Op zoek naar een vrijere expressie componeerde hij zijn basisvormen direct op de hoge wand van zijn door Gerrit Rietveld ontworpen atelier en woonhuis. Deze werkwijze maakte een flexibele, directe manier van werken, een grote variatie in vormen en het toepassen van verschillende materialen en technieken in één werk mogelijk. Een voortdurende vernieuwing was hiervan het gevolg. Eenvoud en helderheid kenmerken het oeuvre van Herman Scholten. Opvallend is daarbij de kracht van de compositie en de fenomenale ruimtelijke werking. De wand- en vloerkleden van Herman Scholten zijn een eenheid tussen kleur, vorm en structuur. In de jaren vijftig en zestig vertonen zijn werken verwantschap met de dan heersende stromingen in de schilderkunst waaronder de materieschilderkunst en de fundamentele schilderkunst. In de jaren zeventig zijn een strakke geometrische vormentaal en een stralend kleurgebruik de belangrijkste karakteristieken. Geïnspireerd door Mondriaan en de kunstenaars van De Stijl maakt Herman Scholten tal van monumentale wand- en vloerkleden in elementaire grondvormen voor gebouwen in Nederland en de Verenigde Staten. Het evenwicht tussen ruimte en wandkleden was daarbij voor hem van groot belang.

Zijn veelal vrije werk uit de jaren tachtig en negentig is zachter, ronder en schilderachtiger van karakter, de kleuren zijn gedempter als elementen uit een landschap. De kunstenaar gebruikt kleinere formaten en assembleert, appliqueert, borduurt en schildert soms zelfs rechtstreeks op het textiel. De zeggingskracht van elk afzonderlijk werk en de innerlijke ruimte zijn belangrijker geworden dan de plaats van het werk in de ruimte.

In de tentoonstelling Herman Scholten – ruimte voor textiel is werk uit diverse museale collecties te zien als ook werk uit de privé-collectie van Herman Scholten. Documentair materiaal uit het kunstenaarsarchief van Herman en zijn vrouw Désirée Scholten – van de Rivière belichten het werk en leven van deze bijzondere kunstenaar van verschillende kanten. Dit materiaal is afkomstig van het RKD, Den Haag.

Deze link brengt u op de site van het RKD:
http://website.rkd.nl/nieuwsarchief/bruiklenen-aan-mondriaanhuis-uit-archief-scholten

Getoonde werken zijn o.a. afkomstig uit de collectie van het Centraal Museum Utrecht en uit de eigen collectie van de kunstenaar.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 26 sep 2010
Het Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
033-4600170

open: di t/m vr 11.00-17.00, za en zo 12.00-17.00, entree:, volwassenen € 12, 6 t/m 17 jaar € 8, MK gratis, , Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers


Kunstenaar

Herman Scholten