Gekoesterde schoonheid: Kunst uit Brabants privébezit

 
César Domela Nieuwenhuis

Over de expositie

Het is slechts weinigen bekend dat Noord-Brabant een belangrijk particulier kunstbezit kent. In onze provincie wonen enkele zeer belangrijke kunstverzamelaars met omvangrijke privéverzamelingen, alsmede talloze particulieren met een kleine maar hoogwaardige collectie. Dit varieert van beeldhouwwerk uit de late middeleeuwen tot hedendaagse kunst van internationale allure. De kunstwerken zijn van hoge museale kwaliteit: werken van Hendrick Avercamp, Jacob van Ruisdael, Peter Paul Rubens, Vincent van Gogh, Willem de Kooning, et cetera. Het Noordbrabants Museum heeft de afgelopen decennia goede contacten opgebouwd met verschillende particuliere kunstbezitters. Velen van hen zijn bereid hun kostbare kunstwerken aan het museum uit te lenen.

De passie voor verzamelen vormt de rode draad voor deze tentoonstelling. De verzamelaars omringen zich met fraaie kunstwerken, die zij louter om persoonlijke redenen koesteren. De motivatie van de verzamelaar laat zich moeilijk in woorden uitdrukken. Waarom is het ene schilderij voor hem mooier dan een ander? Het gaat ze evenmin om het geld. De waarde van een mooi kunstwerk blijft hoog, maar dat is niet de eerste gedachte van de verzamelaar. Hij wil het interieur van zijn huis of bedrijf verfraaien en aangenaam maken met kunst.

Het Noordbrabants Museum krijgt de unieke gelegenheid om al deze pronkstukken te mogen tonen. Wat uit de huiskamer van de verzamelaar komt, wordt nu gepresenteerd in een schatkamer. Voor de bezoeker is dit een eenmalige kans om al deze werken samen te zien.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 29 aug 2010
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
5211 HT Den Bosch
073-6877800

open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op 25 dec, 1 jan en tijdens Carnaval, entree € 15,00