Pieter J. Mak: De smaak van water - Landschapschilder in Schiedam


Over de expositie

Het Stedelijk Museum Schiedam op Locatie organiseert in de foyer van het Theater aan de Schie de tentoonstelling De smaak van water. Pieter J. Mak. Landschapschilder in Schiedam. Pieter Johannes Mak (Schiedam, 1842 - Apeldoorn, 1929) woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Schiedam. Mak schilderde voornamelijk landschappen met waterpartijen en stadsgezichten. Van zijn hand zijn werken bekend uit de omgeving van Schiedam, Steenwijk, Wassenaar en Apeldoorn. De tentoonstelling laat schilderijen zien uit de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam waarbij Schiedam het onderwerp is. Het Theater aan de Schie is gevestigd aan het Stadserf 1 in Schiedam, toegang tot de tentoonstelling is gratis tijdens de openingstijden van het theater.

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft achtentwintig schilderijen en n pasteltekening van Mak in de collectie. Een groot deel is door verschillende mensen aan het Stedelijk Museum Schiedam geschonken waaronder door de kunstenaar zelf en zijn weduwe mevrouw M.H. Mak-Romein. Het museum heeft in 1902 De Eilandse brug te Schiedam (vr 1884) voor fl. 50,00 gekocht op een veiling in Den Haag. In 1931 koopt het museum uit de boedelveiling van de nalatenschap van mevrouw Molenbroek-Houtman uit Schiedam vijf werken van Mak voor een bedrag van fl. 73,00.
In de schilderijen van Piet Mak is water een veel gebruikt element in de compositie. Beekjes, sloten en rivieren bepalen de kijkrichting en leiden vaak naar het belangrijkste onderwerp in het werk. In Gezicht op Schiedam vanaf de Vlaardingschendijk (vr 1884) maakt de sloot van rechtsonder diagonaal een lijn naar de Grote of Sint Janskerk en in een ander werk (vermoedelijk uit 1877) vaart de toeschouwer mee op de boot richting de molen en kerken aan de horizon.
Piet Mak schilderde in zijn werken het Schiedam dat niet meer bestaat, maar nog wel in het geheugen staat van veel Schiedammers gegrift staat. De landschappelijkheid van negentiende- en begin twintigste-eeuwse steden is alleen nog terug te zien in stadsgezichten op schilderijen, fotografie en oude ansichtkaarten.
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van het Schiedams themajaar: Water.

Stadserf 1, 3112 DZ Schiedam
foyer Theater aan de Schie:
gratis toegang tijdens de openingstijden van het theater


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 22 mei 2010
Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
010-2463666

open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op 25 dec en 1 jan, Eerste en Tweede Paasdag geopend , Eerste en Tweede Pinksterdag geopend, Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag, , entree 12,50, , 10,00 p.p. voor groepen met meer dan 15 personen., , 5 euro Schiedammers, CJP-pas, studenten met geldige studentenkaart, leden van de Historische Vereniging Schiedam, KomKids Familiepas, Rotterdam Welcome Card., , Gratis voor kinderen en jongeren (0 t/m 18 jaar), Museumkaart, RotterdamPAS, Vriendenpas Stedelijk Museum Schiedam, ICOM-pas, Rembrandtpas.