Crafting Space


Over de expositie

Lang voordat de eerste stap in de ruimte werkelijkheid werd, begaven kunstenaars en schrijvers zich al op fantastische ruimte reizen. Terwijl hun visioenen beinvloed waren door ontwikkelingen in de wetenschap, inspireerde deze verbeeldingen op hun beurt het onderzoek van wetenschappers naar de ruimte. Nu we aan het begin staan van het proces waarin de mens begonnen is zich de ruimte toe te eigenen, waar een hele cultuur en ethiek omheen zal ontstaan, is het belangrijk dat niet alleen wetenschappers, maar kunstenaars en denkers daar deel van uit gaan maken. Naast de meer fantastische verbeeldingen van de ruimte zijn er nu ook kunstenaars die zich bezig houden met de realiteit van het ruimte onderzoek, de technologische, sociale, en politieke aspecten ervan, de invloed van de collectieve herinneringen van de klassieke ruimtevaart, en de meer politieke benaderingen om het individu zijn recht op de ruimte te bevechten, in samenwerking of juist in oppositie met de space agencies. Crafting Space brengt kunstenaars samen die op vele verschillende manieren een blik in de ruimte werpen.

Arts Catalyst 0-g performance video’s, science-fiction pulps from La Maison d’Ailleurs, Yverdone (CH)
Curator: Alice Smits.

Opening met ‘Diagram Sci-Fi Kareoke’ door Ingeborg Houwen.

Saturday June 15 “Alt_ Space” conference on alternative uses of outer space. Organized in collaboration with the Jungle Association of Autonomous Astronauts (www.socialfiction.org/jungleaaa). Guests: Jeroen Kumeling, Siebe Thissen, Debra Solomon, Jungle AAA, Noortje Marres, Steve Korver, PIDPI.

During the exhibition every Sunday, Wednesday and Friday at 17.00 hrs a free space-video program is presented in SMART Cinema, curated by Lee Ellickson.

With thanks to: “La Maison d’Ailleurs, Musee de la science fiction, de l’utopie et des voyages extraordinaires” in Yverdone (Switzerland) for loans from their collection

Sponsored by: Gemeente Amsterdam, Mentrum, Mondriaan Stichting, Beam Systems.

Also see: www.pietronigro.com/space/overview.htm


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 7 jul 2002
LAB111
Arie Biemondstraat 111
1054 PD Amsterdam
020-6169994

open: ma t/m vr vanaf 15.00 uur, za en zo vanaf 11.00 uur