Robbie Cornelissen: Studio Vertigo


Over de expositie

Het Centraal Museum toont de tentoonstelling Studio Vertigo – Robbie Cornelissen met hierin uiteenlopend werk van deze toonaangevende Nederlandse hedendaagse tekenaar. De tentoonstelling, waarin de ontwikkeling van zijn oeuvre in de afgelopen 10 jaar centraal staat, verbreedt op spectaculaire wijze het idee van wat gewoonlijk ‘een tekening’ wordt genoemd. De kunstenaar werkt live aan een lijntekening van 4.40 bij 17 meter, die gedurende de tentoonstelling samen met kunstacademiestudenten op zaal wordt uitgevoerd. In De Werkplaats kunnen bezoekers zelf aan de slag met verschillende facetten van het tekenen en zich zo verdiepen in het werk van de kunstenaar, in diens werkproces en in verschillende tekentechnieken.

Robbie Cornelissen
Robbie Cornelissen is door het Centraal Museum Utrecht gevraagd met bestaand en nieuw werk een tentoonstelling te maken waarin tekeningen, films en architectuur samen een driedimensionale installatie vormen. De Utrechtse kunstenaar heeft naam gemaakt met tekeningen, veelal op groot formaat, van futuristische architectonische werelden. Het futuristische element is daarbij van groot belang, evenals het formaat. Het werk doet deels denken aan bestaande architectuur, maar grijpt ook terug op bijvoorbeeld de duizelende decors van filmklassieker Metropolis (Fritz Lang, 1927). Daardoor doen de scènes die Cornelissen tekent modern en nostalgisch tegelijk aan, een futuristisch verleden zoals Gotham City, uit de Batman-films geïnspireerd op de gelijknamige strip uit de jaren zestig.

De lijntekening
Gedurende de tentoonstellingsperiode zal er een meterslange tekening ontstaan. De totale omvang is 4.40 x 17 meter. Kunstacademiestudenten werken samen met Robbie Cornelissen lijn voor lijn aan de opbouw van het werk. Het bezoek kan op een monumentale tribune plaatsnemen en is ooggetuige van een geconcentreerd en uiterst precies schouwspel. Kunstenaar en museum willen de bezoeker inzicht geven in het onderzoeksbestaan van de kunstenaar dat discipline en doorzettingsvermogen vergt.
We zijn nog op zoek naar vrijwilligers die een bijdrage willen leveren aan de lijntekening. Zie hier voor meer informatie.

De Werkplaats
Een essentieel onderdeel van Studio Vertigo is een nieuwe opzet van De Werkplaats, een doorlopend proefterrein van participatie met het publiek. Na Alexander van Slobbe en Gerrit Rietveld, analyseert het publiek via zelfwerkzaamheid de werkwijzen en visie van Robbie Cornelissen op het thema ‘ruimte’. Dit thema keert vast terug in zijn teken- en filmwerk. Via onderzoek naar de lijn, het papier en het potlood als basiselementen van het tekenen ontstaat een eigen animatiefilm. Een mini-animatiefestival presenteert alle films en dan zal tevens de beste film worden gekozen.

Publicatie
Op 11 maart verschijnt de publicatie Robbie Cornelissen - Het Grote Geheugen. Dit rijk geïllustreerde boek wordt uitgegeven door NAi Publishers in samenwerking met Gemeentemuseum Den Haag.
Lex ter Braak, Edwin Jacobs (red.)
Vormgeving: Lesley Moore, Geïllustreerd (kleur), Paperback, 112 pagina's, Formaat: 24 x 34 cm
Nederlands/Engelse editie, ISBN 978-90-5662-811-6, € 25,00
Hier te bestellen.

Haags Gemeentemuseum
In het Haags Gemeentemuseum is van 19 februari t/m 22 mei 2011 ook een presentatie van het werk van Robbie Cornelissen te zien.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 29 mei 2011
Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
030-2362362

open: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00, Elke 1e donderdag van de maand tot 21.00, , €12,50 - volwassenen vanaf 18 jaar, €10 - U-pashouders, €5 - 13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart en studentenkaart., Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rembrandtkaart, ICOM-kaart, CM-clubpas., , Een entreebewijs voor het Centraal Museum geeft op dezelfde dag ook toegang tot het Rietveld Schröderhuis (plus toeslag van €3). Reserveren is noodzakelijk voor het Rietveld Schröderhuis.