Thérèse Schwartze: De Nederlandse fine fleur geportretteerd


Over de expositie

In Kasteel het Nijenhuis bij Heino is de tentoonstelling Thérèse Schwartze – De Nederlandse fine fleur geportretteerd te zien. Rond 1900 werd Schwartze door tijdgenoten gekarakteriseerd als de “Koningin der Nederlandsche schilderkunst”. Wilhelm Martin, destijds directeur van het Mauritshuis, noteerde in het herdenkingsboek dat hij in 1920 over haar schreef: “Een compleet overzicht van Thérèse’s oeuvre zou een teekenend beeld geven van de hofkringen en patriciersgeslachten, van de werelden van wetenschap en kunst, van die der groote kooplieden en fabrikanten tusschen ongeveer 1878 en 1918”. Het is deze wereld die op de tentoonstelling centraal staat. Geëxposeerd worden een veertigtal schilderijen en pastels uit veelal particuliere collecties – waarvan een aantal voor het eerst te zien zal zijn. De tentoonstelling is gemaakt in nauwe samenwerking met Museum Van Loon te Amsterdam dat in dezelfde periode Thérèse Schwartze – De Amsterdamse fine fleur geportretteerd toont.

Portrettiste van de fine fleur
Thérèse Schwartze werd in 1851 geboren in Amsterdam en opgeleid door haar vader, de portretschilder Johan Georg Schwartze en aan de academies van München en Parijs. Schwartze stond bekend om haar gevoel voor stijl en elegantie en het vermogen haar modellen op indrukwekkende wijze in beeld te brengen. Haar virtuoze wijze van schilderen maakte Schwartze populair bij de bestuurlijke, financiële, intellectuele en culturele elite. Zij portretteerde het Nederlandse koningshuis, families van adel, de fine fleur – de meest gefortuneerde leden – van de samenleving.

Dubbeltentoonstelling
Tegelijkertijd met de expositie in Museum de Fundatie-Kasteel het Nijenhuis presenteert Museum Van Loon in Amsterdam van 11 februari t/m 3 mei de tentoonstelling Thérèse Schwartze (1851-1918) - De Amsterdamse fine fleur geportretteerd. Samen geven beide exposities niet alleen een mooie kijk op de Nederlandse fine fleur, maar belichten ze ook het veelzijdige oeuvre van Thérèse Schwartze.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Thérèse Schwartze (1851-1918) - De Nederlandse fine fleur geportretteerd (Waanders Uitgevers).


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 13 jun 2011
Museum de Fundatie / Kasteel Het Nijenhuis
Nijenhuis 10
8131 RD Heino/Wijhe
0572-388188

open: Kasteel Het Nijenhuis , Nov t/m feb, do t/m zo 11.00-17.00, Mrt t/m okt, di t/m zo 11.00-17.00, Gesloten op 25 dec en 1 jan., entree € 12,50, Museumkaart, Rembrandt, ICOM : gratis


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius