Thea Djordjadze & filmscreening Anna Franceschini


Over de expositie

Met 'Quiet speech in wide circulation' stelt KIOSK de eerste solotentoonstelling in België voor van de Georgische kunstenaar Thea Djordjadze (°1971, Tbilisi). De titel van de tentoonstelling verwijst naar het oorspronkelijk gebruik van de ruimte als anatomisch auditorium, waarin een zacht fluisteren reeds een wijde weerklank kan hebben. Zoals een object dat in het water valt en kringvormige uitdeiningen in het water doet ontstaan, zo lijkt ook Djordjadze in KIOSK de band tussen haar werk, de ruimte en de bezoeker te willen omcirkelen om een onderlinge dialoog in gang te zetten. Zo smeedde de kunstenaar vlakke stellingen die de grondoppervlakte van de hemicycle gaan innemen als tegenwicht voor de indrukwekkende, opwaartse koepelvorm. Deze met schuimplastiek bedekte stalen dragers laten zich dan vertalen als een soort zonnedek waarop de bezoeker kan gaan liggen, ontvankelijk voor eender welk gefluister.

Djordjadze’s praktijk vertrekt vanuit alledaagse, kneedbare materialen als plaaster, keramiek, spons, karton, klei, textiel of papier-mâché waarmee ze vorm geeft aan kleinschalige, maar zelfzekere sculpturen. Ze positioneren zich in de ruimte, omringd door simpele, architecturale structuren van hout of metaal die refereren aan de vormentaal van het klassiek modernisme. Hun klare lineariteit staat in schril contract met de organische en amorfe, ‘onvoltooide’ oppervlakten van de sculpturen. In combinatie met cryptische tekeningen en culturele artefecaten als nomadische tapijten vormen al deze elementen samen een precieze mix van materialen, vormen, objecten en culturen, waarvan ze de historische ideologieën uitholt tot een nieuw, metafysisch resultaat.

Thea Djordjadze woont en werkt in Berlijn. Ze had recent individuele tentoonstellingen in o.m. Castillo/Coralles, Parijs (2010), Kunsthalle Basel (2009) en Kunstverein Nürnberg (2008); groepstentoonstellingen in o.m. de Rubbel Family Collection, Le CREDAC Ivry-sur-Seine, Hayward Gallery London, en ze nam deel aan de 5th Berlin Biennal (2008). Ze werkte samen met Rosemarie Trockel (o.m. in het kader van de 9th Biennale de Lyon, 2007). Thea Djordjadze wordt vertegenwoordigd door Sprüth Magers in Berlijn/Londen.

De aanpalende zijruimte van KIOSK wordt een projectieruimte voor de film 'Nothing is more mysterious. A fact that is well explained’ (16 mm film getransfereerd naar DVD, 2010) van Anna Franceschini (°1979, Italië). De van oorsprong Italiaanse kunstenaar resideerde in 2009 en 2010 in de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Haar verblijf in Nederland en de daaruit ontstane interesse voor de studie van het stilleven in de schilderkunst en de private dimensie van het binnenshuis leven bracht haar bij het discrete Pianola Museum in Amsterdam. De camera tast met behulp van twee lange bewegingen de oppervlaktes en texturen van de objecten in de intieme ruimte af. Het resultaat kan beschouwd worden als een langzaam afrollend visueel geheugen, een samenvatting van kunsthistorische referenties en de film zelf als een ‘object in beweging’.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 13 mrt 2011
KIOSK
Louis Pasteurlaan 2
B-9000 Gent
+32-9-2670168

open: Maandag – vrijdag: 14:00 – 18:00, Zaterdag – zondag: 11:00 – 18:00,


(advertentie)


Meer info over adverteren