Jennifer Hoes

 

Over de expositie

De installatie VERLICHT van de Haarlemse kunstenaar Jennifer Hoes (1973) is te bezichtigen in de Kleine Zaal (etalage) van De Vishal in Haarlem. Zij is de tweede exposant van de twaalfdelige tentoonstellingsserie ‘Here I am’ in de Kleine Zaal (etalage) van De Vishal. Voor deze exposities, die elke maand wisselen, zijn kunstenaars geselecteerd op basis van het intieme, persoonlijke en vaak ook autobiografische karakter van hun werk. De deelnemende kunstenaars maken in hun werk veelvuldig gebruik van elementen uit hun dagelijks leven, hun persoonlijke ervaringen, gedachten, fantasieën en emoties. De kleine solotentoonstellingen geven toeschouwers een fascinerende blik in de belevingswereld van de exposerende kunstenaar.

Jennifer Hoes is vormgever van keramische objecten, sieraden, installaties en concepten. Er is voor haar geen onderscheid tussen haar werk en haar leven: “Ik verwonder mij over dagelijkse rituelen zoals bijvoorbeeld het zondagbezoek aan oma, de huwelijksceremonie, deelname aan het hectische spitsverkeer enzovoorts. Rituelen en ambachten, zijn mijns inziens op te vatten als vormgeving van maatschappelijke processen en verlangens.”

Zij verwerkt haar persoonlijke indrukken, rituelen en ervaringen in haar werk. Hoes werkt ambachtelijk om haar concept te vormen tot een tastbaar voorwerp of presentatie. Haar doel is om haar uiteindelijke werk onconventioneel te laten zijn en tegelijkertijd vertrouwd te laten overkomen. Regelmatig maakt zij gebruik van haar eigen lichaam om dat te bereiken: “In mijn werkwijze is mijn lijf belangrijk gereedschap. Ik gebruik mijn eigen lijf in combinatie met eigenschappen van bepaalde rituelen. Zo poseer ik als Eva in een video installatie, gebruik mallen van mijn armen en benen, ben de bruid in mijn solohuwelijk en mijn eigen fotomodel. Mijn lijf is daarbij geen onderwerp, maar een noodzakelijke toevoeging waardoor het werk voor mij zeggingskracht krijgt.”
Zowel de intieme ruimte van de Kleine Zaal van De Vishal alsmede het thema ‘Here I am’ zijn voor Hoes aanleiding voor het maken van de installatie VERLICHT. De etalage is ingericht als de ruimte waar je altijd alleen kunt zijn, waar je je terug kunt trekken voor contemplatie. Een plek om te schuilen wegens verdriet op een bruiloft of juist de slappe lach op een begrafenis. Jennifer Hoes geeft in deze expositie haar ruimte en daarmee zichzelf bloot.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 7 mrt 2011
De Vishal
Grote Markt 20
2011 RD Haarlem
023-5326856

open: di t/m zat 11.00 tot 17.00 uur, zon 13.00 tot 17.00 uur


Kunstenaar

Jennifer Hoes


(advertentie)


Meer info over adverteren