Nijntje in de mode: Modevormgevers ontwerpen voor Nijntje


Over de expositie

Het dick bruna huis in Utrecht viert dit jaar – het Jaar van het Konijn – haar 5-jarig jubileum! Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid heeft het Centraal Museum nationale en internationale modeontwerpers gevraagd een feestjurk te ontwerpen voor nijntje. Ontwerpers, onder wie Saskia van Drimmelen, Claes Iversen, Jan Taminiau, het Britse Boudicca en het Japanse Anrealage, werken aan een ontwerp voor een aardewerken nijn van 40 cm hoog, waarbij ze zich laten inspireren door het werk van nijntjes geestelijke vader Dick Bruna. Dick Bruna zelf heeft op papier een nieuwe feestjurk ontworpen, evenals Piet Paris. De illustraties en de modeontwerpen worden getoond in de nieuwe presentatie nijntje in de mode, samen met ruim 100 modegerelateerde werken uit het oeuvre van Dick Bruna.

Nieuwe presentatie: Nijntje in de mode
Het werk van Dick Bruna wordt gekenmerkt door een heldere en directe tekenstijl, die erg tot de verbeelding spreekt. Dick Bruna is een van de weinige Nederlandse kunstenaars die nog altijd wereldwijd een inspiratiebron vormt voor jong en oud. Zo ook voor modevormgevers. Deze ‘mode-ogen’ vormen het startpunt van een nieuwe presentatie ter ere van het 5-jarig jubileum van het dick bruna huis: nijntje in de mode. Het Centraal Museum heeft vooraanstaande nationale en internationale modevormgevers gevraagd een nieuwe feestjurk te ontwerpen voor nijntje. Deze ontwerpen worden getoond op aardewerken nijntjes van ca. 40 centimeter hoog en zijn onder meer van Anrealage (Japan), Boudicca (Engeland), Claes Iversen, Jan Taminiau en Saskia van Drimmelen. In totaal zullen circa 15 ontwerpen te zien zijn. Dick Bruna heeft speciaal voor deze gelegenheid een nieuw ontwerp gemaakt op papier, evenals Piet Paris. De modeontwerpen en deze nieuwe illustratie worden getoond samen met ruim 100 modegerelateerde werken uit het oeuvre van Dick Bruna.
www.anrealage.com
www.claesiversen.com
www.jantaminiau.com
www.pietparis.com
www.platform13.com
www.vandrimmelen.com

Dick Bruna huis
De afgelopen 55 jaar is nijntje uitgegroeid tot een internationale beroemdheid. Niet alleen als een personage in kinderboeken, maar ook als een designicoon. Je vindt haar over de hele wereld: de verhalen van nijntje, betje big, boris en barbara, snuffie en alle andere personages zijn vertaald in meer dan 50 talen. Bovendien staat nijntje in de top 10 van belangrijkste Nederlandse exportproducten.
Nijntje heeft haar thuis gevonden in het dick bruna huis in Utrecht, waar een overzicht is te zien van het veelzijdige oeuvre van de Utrechtse kunstenaar Dick Bruna (1927). De Brunacollectie, die het Centraal Museum in langdurig bruikleen heeft, bestaat uit meer dan 7.000 werken en groeit nog steeds. Een selectie hiervan is te zien in het dick bruna huis. Het dick bruna huis – een museum voor zowel kinderen als volwassenen – bevindt zich tegenover het Centraal Museum.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 22 jan 2012
Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
030-2362362

open: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00, Elke 1e donderdag van de maand tot 21.00, , €12,50 - volwassenen vanaf 18 jaar, €10 - U-pashouders, €5 - 13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart en studentenkaart., Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rembrandtkaart, ICOM-kaart, CM-clubpas., , Een entreebewijs voor het Centraal Museum geeft op dezelfde dag ook toegang tot het Rietveld Schröderhuis (plus toeslag van €3). Reserveren is noodzakelijk voor het Rietveld Schröderhuis.


Kunstenaar

Dick Bruna