The Temporary Stedelijk 2

 
Ron Arad
 
Alexander Calder
 
Keren Cytter
 
Josef Hoffmann
 
Donald Judd
 
Willem de Kooning
 
Manon van Kouswijk
 
Joris Laarman
 
Kasimir Malevitsj
 
Raul Marroquin
 
Henri Matisse
 
Piet Mondriaan
 
Bruce Nauman
 
Gerrit Thomas Rietve...
 
Wieki Somers
 
Stansfield/Hooykaas
 
Fiona Tan
 
Jean Tinguely
 
Marijke van Warmerda...

Over de expositie

Het Stedelijk Museum vervolgt de tijdelijke openstelling met Temporary Stedelijk 2, en stelt daarbij de collectie moderne en hedendaagse kunst en vormgeving centraal. Aangepast aan de huidige condities van het gebouw zijn selecties uit de collecties te zien in de tentoonstelling Making Histories: Changing Views of the Collection. Met daarin publiekslievelingen, minder bekend werk uit de collectie en recente aanwinsten, en aandacht voor specifieke collectieonderdelen in de thematentoonstellingen Recollections en TV as... . In het kader van Temporary Stedelijk 2 biedt het museum ook een gevarieerd public program en een uitgebreid educatief programma, voor bezoekers van alle leeftijden.

Making Histories: Changing Views of the Collection
Making Histories: Changing Views of the Collection laat zien dat een museumcollectie meer is dan een verzameling objecten. De tentoonstelling laat aan de hand van één of meer werken van belangrijke kunstenaars en vormgevers, thematische overzichten, archiefonderzoek, recente aanwinsten en nieuwe projecten zien dat ze ook de geschiedenis weerspiegelt. In een dwarsdoorsnede uit de ruim 90.000 objecten tellende collectie, is er aandacht voor schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, film- en videokunst, werk op papier, kunstenaarsboeken, toegepaste kunst en industriële en grafische vormgeving. Tijdens Temporary Stedelijk 2 zullen de kunstwerken geregeld wisselen; zo zien terugkerende bezoekers de komende maanden iedere keer iets nieuws.

De Erezaal, speciaal voor deze gelegenheid geklimatiseerd, toont met een selectie van iconen uit de collectie een beeld van het thema abstractie in de 20e eeuw. Het werk van Piet Mondriaan laat de overgang van figuratie naar abstractie zien, terwijl het getoonde schilderijen van Kazimir Malevich geheel abstract zijn. Dat kleur een zelfstandige vorm krijgt, is te zien in werken van Brice Marden, Barnett Newman, Ellsworth Kelly en Jo Baer. Spil van de presentatie is La perruche et la sirène, het beroemde papier decoupé (papierknipsel) van Henri Matisse, geflankeerd door het intense goud en diepe blauw van de schilderijen van Yves Klein.

In de omgang op de eerste verdieping is de schitterende installatie met fluorescerend licht aangebracht die Dan Flavin in 1986 in opdracht van het museum maakte voor precies deze locatie. Het werd hetzelfde jaar nog tentoongesteld. De werken dragen de titel untitled (to Piet Mondrian through his preferred colors, red, yellow and blue) en untitled (to Piet Mondrian who lacked green). Flavin gaat ermee de dialoog aan met het werk van Mondriaan, de geschiedenis van moderne kunst en de kenmerkende architectuur van het Stedelijk.

Een serie zalen is gewijd aan individuele kunstenaars en vormgevers. Er is werk te zien van onder meer Carl Andre, Lothar Baumgarten, Barbara Bloom, Ger van Elk, Donald Judd, Willem de Kooning, Bruce Nauman, Allan Ruppersberg, Willem Sandberg, Wieki Somers, Fiona Tan, Charley Toorop, Marijke van Warmerdam, en anderen.

Uit de uitgebreide collectie toegepaste kunst en vormgeving van het Stedelijk Museum is voor Temporary Stedelijk 2 een representatieve keuze gemaakt. De presentatie Op tafel omvat een selectie bijzondere serviezen, bestek en tafelaccessoires. Naar aanleiding van twee recent aangekochte aluminium stoelen van Wieki Somers wijdt het museum een zaal speciaal metalen meubelen – zowel klassiekers als hedendaagse ontwerpen. Met werk van onder meer Ron Arad, Xavier Lust en Gerrit Rietveld. Een reeks van vier kabinetten toont recent werk van belangrijke jonge ontwerpers, waaronder hedendaagse sieraden van Karl Fritsch en Manon van Kouswijk en experimenteel industrieel design van Joris Laarman.

Op het gebied van grafische vormgeving is een zaal gereserveerd voor bijzondere manuscripten van Willem Sandberg, die de voormalig directeur van het Stedelijk Museum maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij als verzetsman ondergedoken was. Zijn Experimenta Typografica is duidelijk een voorbode van de kenmerkende stijl die hem later als grafisch vormgever zou typeren.

Een tweede zaal toont een opmerkelijke reeks Cubaanse affiches uit de jaren zeventig, die de revolutie van Fidel Castro in herinnering roepen.

Projecten
Omdat het Stedelijk Museum van oudsher een platform is voor de actuele ontwikkelingen in de kunst zijn er in Temporary Stedelijk 2 speciale ruimten gecreëerd voor nieuwe projecten. Als eersten presenteren de Iraanse kunstenaar Nairy Baghramian (1971, woont en werkt in Berlijn) en de Italiaanse kunstenaar Piero Golia (1974, woont en werkt in Los Angeles) er hun nieuwe werk.

TV as…
Het Stedelijk heeft een rijke historie als het gaat om TV-kunst, en was een pionier in het tonen en verzamelen ervan. De tentoonstelling TV as... is een greep uit de collectie, en dan vooral uit de jaren zeventig en tachtig – de periode dat televisie uitgroeide tot het dominante communicatiemiddel. Vaker getoonde werken van Dara Birnbaum, Nam June Paik, Bruce Nauman en Gerry Schum worden afgewisseld met minder bekend werk van Piotr Kowalski en Leendert Janzée, dat voor het eerst sinds hun aankoop in de jaren zestig te zien is.

Recollections
De presentatie Recollections keert terug naar roemruchte exposities van het Stedelijk, die nog altijd aanleiding geven tot onderzoek en discussie. Twee tentoonstellingen uit het directoraat Willem Sandberg (1945-1963) staan centraal: Bewogen Beweging (1961) en Dylaby (1962). Naast archiefmateriaal, catalogi, affiches, en films en foto’s die Ed van der Elsken van beide tentoonstellingen maakte, toont Recollections aankopen die destijds werden gedaan van deelnemende kunstenaars, zoals Alexander Calder, Robert Rauschenberg en Jean Tinguely.

Recente aanwinsten
In drie benedenzalen komen recente aanwinsten voor het voetlicht: zowel aankopen die het museum de afgelopen jaren deed als belangrijke particuliere schenkingen. In de eerste presentatie is werk tentoongesteld van Paul Chan, Mike Kelley en Cady Noland. Vanaf 10 maart bevatten de zalen een selectie uit de schenking van 63 werken die Maurice van Valen onlangs deed.

Temporary boekwinkel
Nieuw in Temporary Stedelijk 2 is de boekwinkel naast de entreehal, een samenwerking met König Books.

Public Program en educatie
Het Public Program biedt een afwisselende, verdiepende programmering die – met de tentoonstellingen als uitgangspunt – de geschiedenis van het museum en actuele ontwikkelingen verkent. Met lezingen, symposia, performances, filmavonden en andere evenementen. Van donderdag t/m zondag is er een scala aan activiteiten, zoals de Gallery Talks die experts op zaal geven, ‘collection close-ups’ waarin conservatoren hun onderzoek en inzichten delen, kunstenaars die hun werk toelichten, boek presentaties en live muziek – en meer.

Een uitgebreid en levendig educatief programma biedt workshops en rondleidingen voor kinderen, families, jongeren, volwassenen en scholen.

Alles in het programma is gratis toegankelijk op vertoon van een entreebewijs.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 3 jun 2011
Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
020-5732911

open: ma t/m zo 10.00-18.00, donderavond tot 22.00, entree € 17,50