Karin van Dam en Sandro Setola

 
Karin van Dam
 
Karin van Dam
 
Sandro Setola
 
Sandro Setola

Over de expositie

Karin van Dam (1959) is bekend om haar installaties opgebouwd met materialen als stootkussens voor boten, touw en isolatiebuizen die zij ziet als ruimtelijke tekeningen. De toeschouwer kan zo als het ware door de tekening heen lopen. Eind 2009 werkte Karin van Dam als artist in residence in Tokyo, waar ze onmiddellijk werd geďntrigeerd door de fragiliteit van deze mega stad, waar de wolkenkrabbers rusten op enorme veren om ze aardbevingsbestendig te maken. Zij stelde zich dat voor als een fijnmazige structuur onder de stad die ze weergaf in kleine tekeningen op papier waarin ze ook voorwerpen als vingerhoedjes, touw, satéprikkers en fotofragmenten verwerkte. Ook liet ze een groot aantal zeer gedetailleerde stadsplattegronden gedeeltelijk uitstansen, om ze daarna als een organisch geheel in elkaar te vlechten en tegen de muur te hangen. Met de recente televisiebeelden uit Japan van onherkenbaar verwoeste kuststeden krijgt dit werk een indringende actualiteit. Verder is een film te zien gemaakt in samenwerking met Marcel Prins van een installatie die Karin van Dam in 2008 in Musuem Boijmans van Beuningen bouwde.

Sandro Setola (1976) toont een serie tekeningen op groot formaat waarin een grotachtige ruimte in een steeds veranderende gedaante terugkeert. Het beeld van de grot is afkomstig uit een zeer indringende droom die Setola ooit had. Hij noemde de ruimte Beachhouse omdat hij zich op het strand bevindt direct grenzend aan de zee. Twee tekeningen zijn uitgevoerd in witte lijnen op een gitzwarte ondergrond die het beachhouse spookachting doen opdoemen. Hier kijk je tegen de buitenkant aan, de vorm doet denken aan een reusachtige schelp die zweeft boven de branding van de zee. Andere werken zijn in houtskool getekend op een blauwe of witte ondergrond, en tonen het interieur waar licht in valt door de kristalvormige openingen bovenin. De grot is natuurlijk, maar lijkt deels ook door mensenhand gebouwd, in de verte herinnerend aan de ontwerpen gebaseerd op kristalstructuren van de Duitse architect Bruno Taut. Als ultieme verwerkelijking van zijn droombeeld liet Sandro Setola de grot ook in brons gieten: een schelpachtige vorm van ongeveer 40 cm diameter waar je de bovenste schaal van kunt af lichten.

Op zaterdag 16 april om 15.00 uur is er in de galerie een gesprek met Karin van Dam en Sandro Setola over hun werk, geleid door Alex de Vries. Het gesprek vindt plaats in het kader van de tentoonstelling All About Drawing georganiseerd door het Stedelijk Museum Schiedam.

Afsluiting: 23 april 2011 vanaf 15.00 uur.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 23 apr 2011
Galerie Maurits van de Laar
Herderstraat 6
2512 CV Den Haag
070-3640151

open: wo t/m za 12.00-18.00, laatste zondag van de maand 13.00-17.00


(advertentie)


Meer info over adverteren