Diederik Gerlach e.a.: Die Zeit Ist Jung

 
Seekee Chung
 
Marcel van Eeden
 
Diederik Gerlach
 
Diederik Gerlach
 
Diederik Gerlach
 
Diederik Gerlach

Over de expositie

Diederik Gerlach (1956) laat vijfentwintig kleine schilderijen op paneel zien, opgedeeld in vijf thema’s met titels als Humor, Einsam of Stimmung. De titel van de tentoonstelling zelf: Die Zeit Ist Jung is een knipoog naar het lied Die Welt War Jung, ooit vertolkt door Marlene Dietrich. Ook in zijn schilderijen verwijst Diederik Gerlach regelmatig naar het verleden. Hij put daarbij uit zijn archief van afbeeldingen uit oude reis- en reclamefolders en fotoalbums maar citeert ook uit de kunstgeschiedenis, met name de Duitse Romantiek. Na een zorgvuldig proces van formeren en deformeren krijgen deze beelden een nieuwe gedaante. Vaak is dat een alpine wereld die verborgen lagen en citaten bevat.
De ruimte in het schilderij is meestal dubbelzinnig, aan de randen wordt de voorstelling afgebroken of het beeld wordt verticaal in tweeën gedeeld als een opengeslagen boek. Vaak plaatst Diederik Gerlach midden in het beeld een ornamentale of embleemachtige vorm. Zo’n Fremdkörper zet het schilderij in beweging: de ogenschijnlijk vertrouwde voorstellingen die herinneren aan oude reisfoto’s of ansichtkaarten worden hiermee op scherp gezet en krijgen een bredere betekenis. Diederik Gerlach beschouwt de grondslag van zijn werk als autobiografisch, maar het schilderij is geen reconstructie van zijn herinneringen. Er is eerder sprake van een sublimatie van het verleden, hij creëert als het ware geheel nieuwe herinneringen die autobiografisch zouden kunnen zijn.

Als een aanvulling op zijn eigen werk nodigt Diederik Gerlach elf kunstenaars uit om een werk te tonen dat op een of andere manier verband houdt met de romantiek: Martin Assig, Andrea Baumgartl, Frank Van den Broeck, Seekee Chung, Robine Clignett, Marcel van Eeden, Tobias Gerber, Dieter Mammel, Erik Pape, Hélène Penninga en Ronald Versloot zullen één wand in de tentoonstelling vullen met een romantisch werk.

Opening zondag 1 mei om 16.00 uur, afsluiting zondag 5 juni vanaf 15.00 uur
Zondag 27 mei vanaf 15.00 uur: Mittag der Romantiek mit Tee, Kuchen, Musik und Gedichten.

Diederik Gerlach is verder door het Gemeentemuseum Den Haag gevraagd een lezing te geven bij de tentoonstelling Een Romantische Kijk waarin meesters van de Hollandse Romantiek uit de collectie Rademakers worden getoond. Vanuit zijn eigen werk zal Diederik Gerlach vooral ingaan op de Duitse Romantiek. Zondag 8 mei 14.00 tot 15.00 uur, Gemeentemuseum Den Haag, kosten p.p. € 14,50
Graag aanmelden op educatie@gemeentemuseum.nl


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 5 jun 2011
Galerie Maurits van de Laar
Herderstraat 6
2512 CV Den Haag
070-3640151

open: wo t/m za 12.00-18.00, laatste zondag van de maand 13.00-17.00