Simone de Groot

 
Signed, sealed, delivered, 2011

Over de expositie

Beeldend kunstenaar Simone de Groot exposeert met de installatie Signed, sealed, delivered een maand in de Kleine Zaal van De Vishal. Zij is de vierde exposant van de twaalfdelige tentoonstellingsserie ‘Here I am’ in de Vishaletalage. Voor deze exposities, die elke maand wisselen, zijn kunstenaars geselecteerd op basis van het intieme, persoonlijke en vaak ook autobiografische karakter van hun werk. De deelnemende kunstenaars maken in hun werk veelvuldig gebruik van elementen uit hun dagelijks leven, hun persoonlijke ervaringen, gedachten, fantasieën en emoties. De kleine solotentoonstellingen geven toeschouwers een fascinerende blik in de belevingswereld van de exposerende kunstenaar.

In reactie op een steeds jachtiger en vluchtiger wordende maatschappij maakt Simone de Groot beelden en installaties die rust, eenvoud en troost uitstralen. Met haar kernachtige beelden houdt zij een pleidooi voor verstilling. Het gebruik van textiele materialen als fleece, fiberfill en vilt draagt bij aan de troostende werking van het beeld en werkt letterlijk als verzachting. De installaties spelen met de focus van het oog én de focus van de geest. Die wordt scherper door de helderheid van de installatie. Er is geen afleiding, alleen concentratie.

Voor haar installatie in de serie ‘Here I am’ neemt De Groot haar dagboeken als uitgangspunt. Veertien intieme privédocumenten uit de jaren 2001-2008 zijn door haar liefdevol ingepakt in zachte stof en dichtgenaaid. Op de ruggen zijn de data van de dagboeken geborduurd. Met het dichtnaaien sluit de kunstenaar niet alleen letterlijk en figuurlijk een periode af, maar stelt ze zichzelf ook de vraag “hoe persoonlijk kan en wil ik werken als kunstenaar?”. Het schrijven was destijds bedoeld als zelfreflectie, niet voor de openbaarheid, en zeker niet als kunst. De inhoud zou niet alleen haarzelf, maar ook anderen generen. Door de dagboeken te transformeren en af te schermen ontstaat er ruimte voor verbeelding. De Groot laat haar meest intieme gedachten zien, maar toch ook weer niet.

Simone de Groot (1968) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te Den Bosch en de Rietveld Academie te Amsterdam. Zij exposeerde o.a. in Parijs, Groningen, Winterswijk, Tilburg, Amsterdam en Haarlem. Haar werk is aangekocht door particulieren, bedrijven en in bezit van overheidsinstellingen. Zij heeft haar atelier in het Kunstfort bij Vijfhuizen.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 9 mei 2011
De Vishal
Grote Markt 20
2011 RD Haarlem
023-5326856

open: di t/m zat 11.00 tot 17.00 uur, zon 13.00 tot 17.00 uur


Kunstenaar

Simone de Groot