Tast-Zin: Kunstenaars en hun materiaalgebruik


Over de expositie

TAST-ZIN toont met de kunstenaars Harmen Brethouwer, Barbara Broekman, Tom Claassen, Gijs Frieling, Arjan van Helmond, Marc Mulders, Maria Roosen, Gť-Karel van der Sterren, Berend Strik en Mary A. Waters een diversiteit aan materiaal en materiaalgebruik. De kunstenaars snijden verschillende onderwerpen aan in hun werk en zetten uiteenlopende materialen en ambachtelijke technieken in om deze onderwerpen vorm te geven. Het is zichtbaar dat de geselecteerde kunstenaars de traditionele materialen en technieken waar ze mee werken op ambachtelijke wijze beheersen. De zichtbaarheid van het maakproces speelt een essentiŽle rol in de beleving van het werk. De uitstraling van het materiaal en de toepassing ervan bepalen mede de inhoud. De visuele communicatie van de werken staat centraal. De kunstenaars tonen voornamelijk groot werk waardoor de verleiding in volle kracht toeslaat.

Om uitgebreider in te kunnen gaan op het maakproces, is er speciaal voor deze tentoonstelling een documentaire gemaakt waarin de kunstenaars in hun atelier te zien zijn. Door de handelingen te tonen die worden verricht om een kunstwerk te laten ontstaan, krijgt de toeschouwer een beeld van het proces dat schuilgaat achter het eindresultaat. Laura Hermanides (regisseur) en Lea Fels (producent) hebben de organisatie en realisatie van deze film op zich genomen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een full-colour publicatie met een artikel dat door Hans den Hartog Jager voor deze tentoonstelling is geschreven. De documentaire is als DVD in deze publicatie opgenomen.

De tentoonstelling TAST-ZIN is een initiatief van Barbara Broekman. Broekman is sinds 1982 werkzaam als professioneel beeldend kunstenaar vanuit een ondernemende mentaliteit. Haar brede oeuvre en interesse gebied hebben er toe geleid dat zij vanaf het begin van haar kunstenaarspraktijk de intrinsieke behoefte had om zelf initiatieven te ontplooien. Dit alles heeft geleid tot Atelier Barbara Broekman, waarin omvangrijke en arbeidsintensieve projecten en opdrachten efficiŽnt worden uitgevoerd en meerdere activiteiten naast elkaar worden gerealiseerd door een klein team.

Vanuit een persoonlijke behoefte als kunstenaar is het idee ontstaan om een tentoonstelling te maken over kunst die toegankelijk, tastbaar en begrijpelijk is voor een breed publiek.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 12 jun 2011
Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
020-6245134

open: di t/m zo 12-18 uur