Kees Goudzwaard: Tuning

 
Tuning, 2009

Over de expositie

Recent werk. Op de schilderijen van Goudzwaard zijn heldere vormen weergegeven, nauwkeurig geordend en in een aantal gevallen ogenschijnlijk door stukjes tape verbonden. Voor alle schilderijen maakt Kees Goudzwaard modellen van flinterdunne materialen zoals papier, transparante folie en tape. Weken, soms maanden werkt hij aan de 'prototypes' voor zijn schilderijen. Tijdens het schilderen brengt hij zorgvuldig dunne, egale verflagen over elkaar aan om een zo nauwkeurig mogelijke weergave te bereiken van het papieren model. In feite bouwt hij het papieren model in verf op het schilderdoek weer op. In de tentoonstelling Kees Goudzwaard. Tuning zijn recente schilderijen opgenomen waarin de verschillende ordende principes en formele uitgangspunten op elkaar afgestemd worden; alles op de juiste plaats.

Op de schilderijen van Goudzwaard zijn heldere vormen weergegeven, nauwkeurig geordend en in een aantal gevallen ogenschijnlijk door stukjes tape verbonden. Voor alle schilderijen maakt Kees Goudzwaard modellen van flinterdunne materialen zoals papier, transparante folie en tape. Weken, soms maanden werkt hij aan de 'prototypes' voor zijn schilderijen. Tijdens het schilderen brengt hij zorgvuldig dunne, egale verflagen over elkaar aan om een zo nauwkeurig mogelijke weergave te bereiken van het papieren model. In feite bouwt hij het papieren model in verf op het schilderdoek weer op. In de tentoonstelling Kees Goudzwaard. Tuning zijn recente schilderijen opgenomen waarin de verschillende ordende principes en formele uitgangspunten op elkaar afgestemd worden; alles op de juiste plaats.
Kees Goudzwaard (1958, Utrecht) woont en werkt in Antwerpen en Reusel. In zijn werk vindt een bijzondere ontmoeting plaats tussen verschillende schilderkunstige benaderingen. Met zijn geometrische vormentaal lijkt Goudzwaard zich te scharen in de modernistische traditie van de twintigste eeuw. Een traditie waarin het schilderij niet langer wordt opgevat als een geschilderde weergave van de werkelijkheid, maar vooral als een object met een voorstelling die een op zichzelf bestaande werkelijkheid is. Maar eigenlijk zijn zijn schilderijen uiterst realistisch geschilderde voorstellingen van modellen hij met papier, plastic sheets en tape vervaardigt. Het modernisme en het realisme verenigen zich in de schilderijen van Goudzwaard. Zowel het model als de geschilderde weergave ervan zijn slechts een paar millimeter dik. Hierdoor wordt de platheid van het schilderij als object benadrukt. Maar doordat er sprake is van een suggestie van ruimte, door bijvoorbeeld transparante overlappingen of door de werking van de kleuren, wordt de opvatting dat het schilderij een plat vlak is dat naar niets anders dan zichzelf verwijst onder druk gezet. Deze spanning is voortdurend zichtbaar in de schilderijen, hoe vanzelfsprekend en logisch de vormen (en tussenruimtes) ook op elkaar zijn afgestemd.
Ritmische patronen ontstaan doordat Goudzwaard geometrische vormen in een bepaalde volgorde plaatst, achtergronden afdekt of juist blootlegt. Daarmee ontstaat de suggestie van beweging en ruimte, steeds weer op een andere wijze. Daarbij zijn de voor- en achtergrond als beeldende elementen in principe even belangrijk. Goudzwaard maakt in zijn schilderijen gebruik van een beperkt aantal kleuren.

Winkel
Bij de opening van de tentoonstelling wordt het boek Kees Goudzwaard – Provisional Space gepresenteerd; 96 pagina’s 21 x 28 cm, dit is een uitgave van ROMA Publications, Amsterdam. Het boek is te koop in de Museumwinkel voor € 24,00.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 2 okt 2011
Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
010-2463666

open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op 25 dec en 1 jan, Eerste en Tweede Paasdag geopend , Eerste en Tweede Pinksterdag geopend, Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag, , entree € 12,50, , € 10,00 p.p. voor groepen met meer dan 15 personen., , € 5 euro Schiedammers, CJP-pas, studenten met geldige studentenkaart, leden van de Historische Vereniging Schiedam, KomKids Familiepas, Rotterdam Welcome Card., , Gratis voor kinderen en jongeren (0 t/m 18 jaar), Museumkaart, RotterdamPAS, Vriendenpas Stedelijk Museum Schiedam, ICOM-pas, Rembrandtpas.


Kunstenaar

Kees Goudzwaard