Moderne meesters te gast - Dalí ontmoet Vermeer

 
Francis Bacon
 
Gerrit Adriaensz Ber...
 
Salvador Dali
 
Vincent van Gogh
 
El Lissitzky
 
Claude Monet
 
Rembrandt van Rijn (...
 
Jacob van Ruisdael
 
Charley Toorop
 
Johannes Vermeer

Over de expositie

Dit najaar presenteert het Mauritshuis, beroemd om zijn prachtige collectie 17de-eeuwse Hollandse schilderkunst, niet alleen oude, maar ook moderne meesters. Topstukken van kunstenaars als Van Gogh, Monet en Dalí worden getoond naast hoogtepunten uit de eigen collectie. Dalí ontmoet Vermeer: Moderne meesters te gast bestaat uit verrassende schilderijenparen, één in iedere zaal van het museum. De onverwachte combinaties nodigen uit tot vergelijken en nog beter kijken. Ze laten zien hoe schilders in verschillende tijden met dezelfde artistieke vraagstukken omgingen. Gastconservator is Carel Blotkamp, emeritus hoogleraar moderne kunst aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het Mauritshuis bezit een wereldberoemde collectie Hollandse en Vlaamse schilderkunst uit de 17de eeuw met topstukken van Hollanders als Rembrandt, Vermeer, Steen en Hals, van Vlamingen als Rubens en Brueghel, en van een Duitse kunstenaar als Holbein.

Verrassende paren
Een aantal van deze 17de-eeuwse meesters krijgt dit najaar bezoek van een internationaal gezelschap van uiteenlopende moderne kunstenaars. Hun werk is afkomstig uit de collecties van Nederlandse musea en is ontstaan in de periode 1860-1960. Zo wordt Vermeers Meisje met de parel opgehangen naast Dalí's Couple aux tętes pleines de nuages (Museum Boijmans Van Beuningen), schilderijen waarvan silhouetwerking en koloriet verrassend verwant zijn. Rogier van der Weyden en Francis Bacon geven elk een eigen interpretatie van het lijdensverhaal van Christus. Voor Rembrandt en Charley Toorop vormde het zelfportret een belangrijke artistieke uitdaging. Jan Both en Paul Cézanne wisten elk prachtig het mediterrane licht in hun landschappen te treffen.
De elf schilderijenparen worden door het museum verspreid gepresenteerd. In elke museumzaal wordt één wand gereserveerd voor de presentatie. Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis: “De wisselwerking en het samenspel tussen de kunstwerken bieden een kans om op een frisse manier naar de 17de-eeuwse schilderkunst te kijken. De tentoonstelling laat ook de rijkdom van het Nederlands kunstbezit zien, en is tot stand gekomen in samenwerking met moderne kunstmusea van heel Nederland.”

Carel Blotkamp
Gastconservator en emeritus hoogleraar moderne kunst Carel Blotkamp heeft verscheidene tentoonstellingen gemaakt (meestal in samenwerking met anderen en met werkgroepen studenten), zoals De schilders van Tachtig: Nederlandse schilderkunst 1880-1895 (Van Gogh Museum, Amsterdam, 1991) en Magie en Zakelijkheid: Realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945 (Museum voor Moderne Kunst, Arnhem, 1999-2000). In 2005 stelde hij op uitnodiging van het Stedelijk Museum CS in Amsterdam de tentoonstelling Leporello: Een reis door de collectie 1874-2004 samen.

Publicatie
Het tijdschrift Kunstschrift wijdt een themanummer aan Dalí ontmoet Vermeer: Moderne meesters te gast. Hierin wordt aandacht besteed aan de traditie van kunsthistorische vergelijkingen van oude en moderne meesters. Kunstschrift is ook verkrijgbaar in de museumwinkel van het Mauritshuis, prijs €10,25.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 11 dec 2011
Mauritshuis
Korte Vijverberg 8
2513 AB Den Haag
070-3023456

open: ma tot 1 nov 2014 10.00-18.00, di, wo, vr, za en zo 10.00-18.00, do 10.00-20.00, entree € 14,00