ArtZuid 2011

 
Giny Vos

Over de expositie

Voor de tweede keer vindt in Amsterdam de internationale sculptuurroute Art Zuid plaats. In samenwerking met Amsterdamse instellingen, zoals het Stedelijk Museum en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten presenteert vooraanstaand schrijver en kunstenaar Jan Cremer zijn sculpturale – THE WORLD AROUND, EQUALITY IN DIVERSITY. Wederom vormen de monumentale lanen van Plan-Zuid van architect H.P. Berlage en de in de jaren negentig ontworpen plantsoenen van landschapsarchitect Michael van Gessel het unieke podium voor 50 beelden van internationaal gerenommeerde kunstenaars. De sculpturen worden getoond in het decor van de bijzondere architectuur van de Amsterdamse School. De route wordt verlengd naar de Zuidas.

Jan Cremer confronteert de Europese beeldhouwkunst met werken van kunstenaars uit onder andere de Verenigde Staten, Brazilië, Suriname, India, China, Zuid-Afrika, Indonesië en Japan. Cremer toont lef en maakt van Amsterdam tijdelijk een echte ’GLOBAL CITY of SCULPTURES’. Westerse en niet-Westerse kunst wordt op een gelijkwaardige wijze tentoongesteld.

De beeldenroute is gratis toegankelijk. De route is gelegen op 5 minuten lopen van het Museumplein. Bij de infodesk voor het Hilton Hotel is een routekaart beschikbaar. Een wandeling langs alle beelden duurt circa 2,5 uur. Een speciale iPhone audiotour is ontwikkeld, die vanaf 26 mei te downloaden in de Apple App Store. Ook is deze App bij de infopost op de route te downloaden.

Met medewerking van Zuidas Amsterdam en Virtueel Museum Zuidas is Art Zuid doorgetrokken over de Zuidas tot en met de De Boelegracht. Naast spectaculaire beelden zoals de graafmachine Caterpillar van Wim Delvoye en de Food Cart van Atelier van Lieshout is ook de ijssculptuur Fluids van de Amerikaanse fluxuskunstenaar Allan Kaprow (1927-2006) te zien, en wel op het Mahlerplein. Deze kubus van 9 x 3 x 3 meter wordt vanaf 1961 op verschillende plekken in de wereld heropgebouwd, als symbool van de continue levensstroom. Nadat de kubus in twee tot drie dagen is gesmolten, resteren een film van ‘the making of’ de ijssculptuur en een infostand over Fluids en Allan Kaprow in de hal van het Ito-gebouw.

Ook het nieuw gemaakte Joy of Life van de jonge kunstenaars Matthijs Bredewold & Ulrik Kristensen maakt deel uit van Art Zuid. Deze beeldengroep zal een aantal jaar in de Zuidas blijven staan. In De Vakantie, een animatiefilm van Maarten Rots uitgezonden op videoscherm CASZuidas, is te zien hoe de Italiaan, de Friezin en de Gebruinde Nederlandse uit Joy of Life met elkaar communiceren. Beeldengroep en film zijn mede mogelijk gemaakt door AkzoNobel Art Foundation, ING en CASZuidas.

Op CASZuidas zijn drie films te zien, gemaakt door Jan Cremer in 1980, uitgebreid met een filmkeuze van Jan Cremer en CASZ-curator Jan Schuijren.
Zie voor de lijst van Art Zuid-beelden in de Zuidas onderaan dit persbericht, en voor de rest van het programma www.artzuid.nl en www.caszuidas.nl.

Amsterdamse Straatkunstprijs 2011
White Noise van beeldend kunstenaar Giny Vos, een ‘sterk en kosmisch lichtkunstwerk bovenop de zendmast op de Zuidas’, gemaakt in opdracht van KPN, Zuidas Amsterdam en Virtueel Museum Zuidas, is doorgedrongen tot de finale van de eerste Amsterdamse Straatkunstprijs. Bij de Amsterdamse Straatkunstprijs kiest het publiek de winnaar. Vindt u ook dat White Noise een aanwinst is voor de openbare ruimte van Amsterdam? Breng dan tot 7 juni uw stem uit via www.straatkunstprijs.nl!

Lijst van Art Zuid-beelden in de Zuidas
- Matthijs Bredewold & Ulrik Kristensen: Joy of Life (2011), met De Italiaan op het Zuidplein en De Friezin en de Gebruinde Nederlandse op het Mahlerplein
- Maarten Rots: animatiefilm De Vakantie, over het leven van Joy of Life, op videoscherm CASZuidas op het Zuidplein
Ook te zien op CASZuidas: Tubantia Gloria 121080 nr. 1, Tubantia Gloria 121080 nr. 2, Twents Licht / Tubantia Light 131080 (1980) van Jan Cremer, aangevuld met een selectie van films door Jan Cremer en CASZuidas-curator Jan Schuijren
- Allan Kaprow: Fluids, ijssculptuur op het Mahlerplein, op 26 mei opgebouwd door studenten van de kunstacademie St. Joost en studenten van de Gerrit Rietveld Academie, waarna het werk in twee tot drie dagen smelt. Infostand over Fluids en Allan Kaprow in de hal van het Ito-gebouw.
De ‘making of’-film wordt gemaakt door Pauline Fernandes, Film Department SAE Institute.
- Wim Delvoye: Caterpillar, Mahlerplein
- Bose Krishnamachari: White Ghost and the Red Carpet, hal Ito-gebouw
- Moshekwa Langa: Boot, Mahlerplein
- Klaas Gubbels: Née de la Terre, twee koffiekannen, Mahlerplein-zuid
- Atelier van Lieshout: Food Cart, Gershwinplein
- Stephan Balkenhol: Duck, de De Boelegracht.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 28 aug 2011
ArtZuid Sculptuurroute
Apollolaan, Minervalaan en Zuidas
1077 NJ Amsterdam
020-5286061

open: dagelijks 10.00-18.00, gratis toegang