i FABRIC. european talent


Over de expositie

In de tentoonstelling i FABRIC. european talent presenteert Audax Textielmuseum Tilburg een jonge generatie veelbelovende ontwerpers uit Europa, actief op het gebied van mode, interieurtextiel en design. Hoe ziet echter de praktijk er later uit? Om die vraag te beantwoorden maakte de jonge filmmaker Marleine van der Werf in opdracht van het Textielmuseum videoportretten van ervaren spelers in het veld. De portretten van de Belgische modeontwerper Walter Van Beirendonck, de Britse kunstenaar Lucy Orta en artistiek directeur van de Deense textielfabrikant Kvadrat Anne Højgaard Jørgensen geven inzicht in hun werk en hun visie op het ontwerponderwijs.
i FABRIC is één van de hoogtepunten van de culturele programmering in het kader van de manifestatie Tilburg Textiles welke is opgezet binnen de context van BrabantStad Culturele Hoofdstad 2018.

Central St. Martins College of Art & Design - Textile Futures
Welke kwesties houden de jonge generatie designers bezig? Opvallend is de grote interesse voor nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen zoals in de microbiologie, dikwijls resulterend in samenwerking met biologen en chemici. Een ander aspect dat opvalt is de aandacht voor de emotionele aspecten van vormgeving, waardoor er meer focus is op het materiaal en de oppervlaktestructuur van objecten. Het meest futuristisch oogt het werk van de studenten van de masteropleiding Textile Futures, onderdeel van het Londense Central St. Martins College of Art & Design. Marin Sawa creëerde in haar installatie Algaerium een serie ´levendig´ textiel door middel van algen die op licht reageren en in bijzondere vormen groeien. Natsai A. Chieza stelt met haar project Design Fictions kritische vragen over de mogelijke culturele en milieukundige implicaties van synthetische biologie en stamcelonderzoek, terwijl Elaine Ng Yan Ling in Techno Naturology de functie van ´shape memory´ materialen en mogelijke toepassingen in architectuur en interieur onderzoekt. Ook de modeontwerper Derek Lawlor die aan het Central St. Martins College heeft gestudeerd tonen collecties van een hoog esthetisch en technisch niveau.

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen - Mode
De modeopleiding van de Koninklijke Academie in Antwerpen, onder artistieke leiding van Walter Van Beirendonck, is onbetwist nummer één van deze opleidingen in Europa. Voor de tentoonstelling zijn enkele ontwerpers geselecteerd die verschillende polen in het brede spectrum van talent vertegenwoordigen. Van de Japanse ontwerper Koij Arai is de sprookjesachtige collectie Last Supper te zien, geïnspireerd op Pinocchio, Da Vinci´s Laatste Avondmaal en het Japanse principe I-Shoku-Ju, wat zoveel betekent als kleding, voedsel, bescherming. Elise Gettliffe ontwikkelde met CO2 een stoere, technisch inventieve collectie mannenoveralls die zij in het TextielLab van het Textielmuseum liet weven. Ook Matthieu Thouvenot maakte voor de productie van zijn, op de barok geïnspireerde, collectie Death in a Pink Cloak gebruik van de expertise van het TextielLab.

Design Academy Eindhoven - Productdesign
Als het gaat om productdesign met een sterk conceptuele inslag dan geldt de Design Academy Eindhoven als één van de vooraanstaande Europese opleidingen op dit gebied. Kwesties als materiaalgevoeligheid, bewustzijn voor sociale en ecologisch dringende vraagstukken vinden in het eindexamenwerk van de afgelopen jaren hun neerslag. Maurizio Montalti verkende in zijn project The Ephemeral Icon de mogelijkheden om plastic middels schimmelpopulaties af te breken. Het Italiaanse ontwerpersduo FormaFantasma is in het TextielLab bezig met een serie nieuwe wandkleden onder de titel Colony, waarin zij aspecten uit de Italiaanse koloniale geschiedenis exemplarisch belichten. De collectie Wooden Textiles van Lenneke Langenhuijsen is daarentegen het resultaat van inventieve verwerking- en toepassingsmogelijkheden van textiel vervaardigd uit boomschors.

Andere Europese ontwerpers op i FABRIC
De zoektocht naar Europees talent laat ook in andere landen vruchten zien. Magnhild Disington is een in Denemarken werkzame ontwerper, die tactiele oppervlaktes heeft ontwikkeld als antwoord op de kille esthetiek van draagbare elektronische apparatuur. Luce Couillet en Heidi Winge Strøm, afgestudeerd op de textielafdeling van het Parijse ENSCI, leveren beiden interessante textielcollecties voor interieur en architectuur af. Van de Oostenrijkse ontwerper Sonja Bäumel, voormalig studente aan de Design Academy Eindhoven, zijn op i FABRIC twee nieuwe werken te zien als vervolg op haar onderzoek naar lichaamsbacteriën en het zichtbaar maken van deze bacterieculturen. Haar werk The Textured Self produceert zij in opdracht van het Textielmuseum.

European Textile Trainees
Een speciaal onderdeel van de tentoonstelling is de presentatie van het werk van drie jaargangen European Textile Trainees (ETT). Dit uitwisselingsproject, door het museum in 2007 geïnitieerd, biedt studenten van verschillende Europese academies een werkverblijf in het TextielLab aan, gevolgd door praktijkervaring in textielbedrijven rondom Como (Italië).

Aan de tentoonstelling nemen deel:
Koij Arai, Stephanie Bächler, Sonja Bäumel, Natsai A. Chieza, Luce Couillet, Magnhild Disington, Signe R. Ebesen, FormaFantasma, Ines Gebhard, Mark van Gennip, Elise Gettliffe, Berit Greinke, Mervi Hilvo, Siwen Huang, Stephanie Kullick, Lenneke Langenhuijsen, Derek Lawlor, Satu Maaranen, Laura Martinez, Maurizio Montalti, Elaine Ng Yan Ling, Anique Noordman, Elina Peltonen, Marin Sawa, Elisa Strozyk, Emre Tamer, Matthieu Thouvenot, Uta Tischendorf, Alexandra Verschueren, Ella de Vos, Heidi Winge Strøm.

TextielShop
Gedurende de tentoonstelling i FABRIC zullen in de TextielShop veel tijdschriften en boeken op het gebied van mode, design en interieurtextiel te koop zijn.

BCXSY, de studio van de jonge ontwerpers Boaz Cohen en Sayaka Yamamoto, is verantwoordelijk voor de grafisch en ruimtelijk vormgeving van de tentoonstelling alsook voor het ontwerp van de begeleidende publicatie. De tentoonstelling is samengesteld door Suzan Rüsseler, conservator Europees textieldesign van het Textielmuseum.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 29 jan 2012
TextielMuseum Tilburg
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
013-5367475

open: di t/m vr 10.00-17.00, za en zo 12.00-17.00, gesloten 1 jan, 30 apr, 5 mei, 1e paas- en pinksterdag, 25 dec, entree € 7,00 voor volwassenen, kinderen t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 12 jaar €1,75 en 13 t/m 18 €3,00


Kunstenaar