Gerrit van Dijk


Over de expositie

De internationaal bekende Haarlemse animatiefilmer Gerrit van Dijk (1938) zal met de installatie ‘Ik van Dijk, Frans Hals en Mickey Mouse’ exposeren in de Kleine Zaal van De Vishal in Haarlem. Hij is de achtste exposant van de twaalfdelige tentoonstellingsserie ‘Here I am’ in de Vishaletalage. Voor deze exposities, die elke maand wisselen, zijn kunstenaars geselecteerd op basis van het intieme, persoonlijke en vaak ook autobiografische karakter van hun werk. De deelnemende kunstenaars maken in hun werk veelvuldig gebruik van elementen uit hun dagelijks leven, hun persoonlijke ervaringen, gedachten, fantasieën en emoties. De kleine solotentoonstellingen geven toeschouwers een fascinerende blik in de belevingswereld van de exposerende kunstenaar.

Zelf omschrijft hij zijn speciaal voor de etalage van De Vishal samengestelde installatie als een “een ironisch bedoeld, hooghartig zelfportret van de kunstenaar zijner existentie in de stad Haarlem”. Het betreft een installatie van een “verMickeyMousd” olieverf schilderij naar doek van Frans Hals uit 1623, ‘de Nar met luit’ (2011) tegen de achtergrond van een banner van Van Dijk’s expositie- en filmmanifestatie te Tbilisi in Georgië in juni 2011. De afmetingen van de banner (3m breed, 4m hoog) zijn veel te groot voor de Kleine Zaal, hetgeen resulteert in een verfomfaaid, verkleind beeld van de banner. “To big for Haarlem” concludeert hij vol zelfspot.

Gerrit van Dijk studeerde aan de Academie voor Kunst en Architectuur in Tilburg en begon zijn carrière als schilder. Tijdens de jaren zeventig maakte hij de overstap naar animatiefilms, waarmee hij op het snijvlak tussen schilderkunst en animatie opereert. Voor het Frans Hals Museum maakte hij de film Frieze Frame, waarin hij 39 schilderijen uit de collectie tot leven wekte en in elkaar liet overvloeien. Hij ontving voor deze en zijn andere animatiefilms verschillende (inter)nationale prijzen, waaronder de Gouden Beer en het Gouden Kalf.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 12 sep 2011
De Vishal
Grote Markt 20
2011 RD Haarlem
023-5326856

open: di t/m zat 11.00 tot 17.00 uur, zon 13.00 tot 17.00 uur


Kunstenaar

Gerrit van Dijk


(advertentie)


Meer info over adverteren