Goed getroffen: Meesterwerken van de Haagse School


Over de expositie

Zee, strand, duinen, vissers, polders en molens en het weidse Hollandse landschap onder grootse wolkenluchten. Dat waren de belangrijkste onderwerpen van de schilders van de Haagse School. Al in 1875 kreeg een groep jonge kunstenaars deze naam van de criticus Jacob van Santen Kolff. In het tijdschrift De Banier schreef hij een artikel met de titel Een blik in de Hollandsche schilderkunst onzer dagen, waarin hij signaleerde dat een aantal jonge kunstenaars, bijna allen werkzaam in Den Haag, ernaar streefde om het landschap op een opvallend realistische manier weer te geven. Zij verwisselden het romantisch getinte natuurbeeld van hun gerenommeerde leermeesters voor meer persoonlijke indrukken. In plaats van de natuur in al haar grootsheid en statigheid weer te geven, waardoor de nietigheid van de mens werd benadrukt, kozen de jonge kunstenaars ervoor om de stemming en de atmosfeer weer te geven van het Hollandse land. Net zoals de Schilders van Barbizon dat twintig jaar eerder deden in de bossen van Fontainebleau, trokken de kunstenaars er met aquarelleerdoos en veldezel op uit om in de vrije natuur hun impressies zo direct mogelijk vast te leggen op papier of op doek. De eerste indruk werd steeds belangrijker en goed getroffen werd het grootste compliment dat een kunstenaar kon krijgen.

De tentoonstelling Goed Getroffen. Meesterwerken van de Haagse School toont onder meer schepen voor de kust van Scheveningen van Hendrik Willem Mesdag, olieverfschetsen gemaakt in de vrije natuur van Willem Roelofs, landschappen uit de omgeving van Noorden en Nieuwkoop van Jan Hendrik Weissenbruch, stadsgezichten van Jacob Maris en weidelandschappen van Willem Maris. Naast het landschap werd ook het leven van de arme Haagse vissersbevolking vastgelegd. Deze kant van de Haagse school wordt vertegenwoordigd door interieurstukken van Jozef IsraŽls en meisjes op het duin van Bernard Johannes Blommers.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 25 mei 2012
Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
0412-629328

open: di t/m zo 12.30-16.30, , Toegangsprijzen:, Kinderen (t/m 17jaar) - gratis , Volwassenen (vanaf 18jaar) - Ä 5,00, Museumkaarthouders - gratis , CJP-houders - Ä 3,50