Elodie Hiryczuk en Sjoerd van Oevelen: Field Experiments

 
Master of Perspective, 2011

Over de expositie

Elodie Hiryczuk en Sjoerd van Oevelen vormen sinds 2001 een kunstenaarsduo. Zij onderzoeken de gecompliceerde relatie van de mens tot de natuur door middel van fotografie. Bekend van hen is het project Landfall op de Zuidas in Amsterdam dat tot eind 2010 op grote billboards verspreid, panoramafoto’s van het jongst eiland ter wereld, het in de jaren 60 onstane eiland Surtsey, liet zien. Al eerder in 2007, toonden zij in de galerie hun serie Sceneries waarin figuren te zien waren die een handeling uitvoeren op een zeer specifieke plaats maar in gedachten elders verkeren. In deze foto’s werd het optische perspectief gemanipuleerd om een ruimtelijke illusie te creëren.
Onder de titel Field Experiments worden nu nieuwe fotowerken en objecten getoond waarin de verbeelding van natuurlijke fenomenen en de ervaring van het landschap centraal staan. De toeschouwer wordt geconfronteerd met specifieke natuurscènes, om de ervaring ervan vervolgens tot een intensief en vervreemdend proces te maken. Deze werken spelen met de verwachtingspatronen van het publiek door verschillende representatiemethodes zoals perspectivische tekensystemen, schaalmodellen en optische illusies te gebruiken die onverwachte ruimtelijke situaties tot stand brengen.

In het vierluik Shadow-Light-Reflection bijvoorbeeld wordt een cederboom aan de hand van een veelvoud aan gezichtspunten gereconstrueerd. Dezelfde boom, die in het felle zonlicht verbleekt, is vanuit subtiel van elkaar afwijkende standpunten gefotografeerd. De representatie van het landschap vanuit steeds verschuivende kijkrichtingen toont een ruimtelijkheid die niet enkel optisch is maar veeleer haptisch, als een constructie die ontstaat door de simultane inbreng van onze ogen en onze ‘visuele’ verbeelding en waarin het perspectief van de toeschouwer niet langer samenvalt met die van de camera.

Master of Perspective is geïnspireerd op illustraties in perspectieftraktaten uit de vroege Renaissance. Het toont een figuur, de ‘Perspectiefmeester’, die in een weids polderlandschap een constructie uit strak gespannen draden ondersteunt. De draden volgen nauwkeurig de lijnen van het optisch perspectief waar dijken, bomenlanen en horizon onvermijdelijk aan onderworpen worden.

Met deze tentoonstelling willen Hiryczuk/ Van Oevelen representaties van de wereld opperen, alternatieve beelden voorstellen die zich afzetten tegen de ‘’mainstream’’ beeldcultuur en daarmee de toeschouwers inspireren om de wereld anders te zien en te ervaren.

Tijdens de tentoonstelling verschijnt het boek Hiryczuk/ Van Oevelen - Landfall, uitgegeven door Japsam Books.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 23 dec 2011
Galerie De Expeditie
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
020-6204758

open: wo t/m vr 11.00-18.00, za 14.00-18.00