Christie van der Haak: Blazoen - heraldiek en andere werken

 
BLAZOEN installatie overz...
 
BLAZOEN, 2012
 
BLAZOEN, 2012
 
Zonder titel, 2011
 
Zonder titel, 2011
 
Zonder titel, 2010
 
Zonder titel, 2009
 
Zonder titel, 2011

Over de expositie

In de installatie BLAZOEN toont Christie van der Haak (1950) nieuwe stofontwerpen, die zijn ge´nspireerd op het wapen (in de heraldische betekenis) of blazoen, waarmee al eeuwenlang de identiteit van een individu, familie, groep of staat wordt aangeduid. Dierfiguren zoals leeuw, hert, griffioen en architectonische motieven; kastelen en torens komen veelvuldig voor naast gestileerde bloem- en bladvormen. Het wapen definieert niet alleen de collectieve identiteit van een groep, maar sluit ook anderen die niet tot die groep behoren buiten. De door Christie van der Haak ontwikkelde variant op de heraldiek trekt zich niet veel aan van voorgeschreven regels en is tot op zekere hoogte tongue-in-cheek. Ze verwijst hiermee impliciet naar de problematiek van het buitensluiten van groepen en het verdwijnen van tolerantie die steeds manifester wordt in de huidige samenleving.

In de voorruimte van de galerie zijn ontwerptekeningen te zien die voorafgaan aan de textiel die steeds met de Jacquard techniek wordt geweven. Daarnaast staan verschillende stoffen op rollen en is een kleed met een nieuw heraldisch motief als een baan over de muur aangebracht. Op de vloer ligt een felgekleurd tapijt vervaardigd in het Textielmuseum Tilburg met daarop een bank van ontwerper Piet Hein Eek die bekleed is met een stof van Christie van der Haak. In de achterruimte hangen banieren met heraldische motieven vanaf het plafond vrij in de ruimte, daarachter zijn aan de zijwand verschillende stoffen als wapperende vlaggen bevestigd. De achterwand van de galerie is bedekt met op spieraam gespannen stoffen. Het concept van de expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Asmir Ademagic.

Komende zomer neemt Christie van der Haak deel aan een belangrijke tentoonstelling van Nederlandse ontwerpers en vormgevers. De expositie getiteld Dutch Design vindt plaats in Schloss Oranienbaum, in Oranienbaum W÷rlitz, Duitsland nabij Dessau. In het paleis zal in vijftig vertrekken werk te zien zijn van onder meer Hella Jongerius, Marcel Wanders, Jurgen Bey, Viktor & Rolf, Gijs Bakker en Piet Hein Eek. Christie van der Haak zal er haar stofontwerpen tonen. Het hedendaagse design zal een relatie aangaan met de historische architectuur, meubels en voorwerpen van het paleis. 26 april t/m 30 september 2012 Schloss Oranienbaum. zie: www.oranienbaumexhibition.com


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 5 feb 2012
Galerie Maurits van de Laar
Herderstraat 6
2512 CV Den Haag
070-3640151

open: wo t/m za 12.00-18.00, laatste zondag van de maand 13.00-17.00