For the sake of Paint

 
Frans Franciscus

Over de expositie

Voor de derde keer nodigt Flatland Gallery de kunstenaar F. Franciscus uit om als gastcurator een tentoonstelling samen te stellen. In 1999 was het de eerste keer. Met als titel Standje Franciscus toonde F. Franciscus een combinatie van nieuwe media en klassieke disciplines. In 2005 stelde hij bij Flatland Gallery zijn tweede show samen. Dit keer met de titel Verf op Doek. In 2012 zal F. Franciscus weer een tentoonstelling maken die net als in 2005 over schilderkunst gaat. De New Yorkse schilder John Currin heeft hem hiertoe overgehaald. Na Currins tentoonstelling in the Gagosian gallery in Chelsea NYC , was Currin weer meer dan ooit ervan overtuigd dat de opwinding over de illusie die gecreëerd kan worden met gekleurd pigment nooit compleet vervangen kan worden door fotografie, videocamera’s, holografie “or wathever”. Schilderen, zei hij zo, is leuk en mooi en we zullen daar nooit mee ophouden! Deze woorden zijn Franciscus uit het hart gegrepen. Om deze reden heeft Franciscus drie gerenommeerde schilders uitgenodigd met wie hij bij Flatland Gallery een tentoonstelling zal maken.
Dit zijn Gé-Karel van der Sterren, Roland Schimmel, Philip Akkerman. Ook werk van F. Franciscus maakt deel uit van deze tentoonstelling waarin - wegens de - de schilderkunst centraal staat.

Gé-Karel van der Sterren (1969) creëert stoere figuratieve schilderijen. In zijn techniek combineert hij barokke schilderkunst met materiekunst. Zijn onderwerpen variëren. De postindustriële samenleving met zijn geplastificeerde natuur en luchtvervuiling plaatst hij naast de mens die in staat is lief te hebben en goed en kwaad te doen. Hij veroordeelt deze verschijnselen niet maar laat met zijn giftig kleurenpalet en zijn soms macabere humor de keerzijde ervan zien. Gé-Karel van der Sterren verkreeg in 1999 de Prix de Rome voor schilderen.

Roland Schimmel (1954) maakt eerst een schets voor zijn werk die functioneert als choreografie. Hij spuit dan de verf in de vooraf bepaalde bewegingen in dunne lagen op zijn drager. Schimmel schildert iriserende aura’s met pikzwarte stippen die nabeelden veroorzaken. Ze overvallen de beschouwer die er machteloos tegenover staat en niets anders kan doen dan ze ondergaan, zowel spiritueel als lijfelijk. Het gaat Schimmel om het beeld erna; het beeld dat zich steeds vernieuwt, steeds verandert, steeds andere ladingen kent.

Philip Akkerman (1957) schildert dertig jaar zelfportretten in het zelfde formaat. Hij omarmt de oude technieken. Eerst maakt hij een schets op voorbewerkt masoniet. Daaroverheen schildert hij een grisaille met tempera waarna hij met kleurglacis het schilderij afmaakt. Akkerman is geen psychiater maar een filosoof. Hij schildert niet zozeer zijn persoon maar gebruikt het beeld van zijn eigen gezicht om uiterst individualistische schilderijen te maken. Spiegels komen daar al jaren niet meer aan te pas.

F. Franciscus (1959) is een verteller. Hij steekt meestal grote en kleine werken van oude meesters in een nieuwe jas met een zeer eigen hand in olieverftechniek met verzadigde kleuren. Bijbelse figuren krijgen een dromerig karakter en de sfeer is sprookjesachtig, soms grimmig. Dit verhalend realisme gaat samen met een sterke morele ondertoon maar is niet bedoeld om tot het ware geloof te bekeren want Franciscus is een geuzennaam. Hij is er op uit om de kijker met zijn hedendaagse voorstellingen te charmeren en op het verkeerde been te zetten.

Van ieder van deze kunstenaars is een film gemaakt. Deze films worden ook getoond in de tentoonstelling. De films laten de werkwijze zien van deze vier van de meest succesvolle en in het oog springende schilders die Nederland rijk is. Van F. Franciscus is speciaal voor deze expositie door Laura Hermanides een film gemaakt. Zij tekende ook voor de film van Gé-Karel van der Sterren uit 2010 naar aanleiding van de expositie Tastzin in ARTI in Amsterdam. Van Roland Schimmel is er een, voor deze expositie licht ingekorte versie te zien van een film van Kim Zeegers, gemaakt voor zijn expositie bij de Ketelfactory, Schiedam in 2009. De film over Philip Akkerman is gemaakt rondom zijn expositie Akkermania in de Kunsthal in Rotterdam in opdracht van RTV NH door Interakt in 2011.

De premiere van de korte film over F. Franciscus is tijdens de opening van de expostie op 14 januari. Ook de andere drie films zullen dan worden vertoond in een programma dat in zijn geheel ongeveer 40 minuten duurt.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 3 mrt 2012
Flatland Gallery
Lijnbaansgracht 312 - 314
1017WZ Amsterdam
+31 (0)20-33053

open: The exhibition space is open from Wednesday - Saturday 1 pm - 6 pm during exhibitions and by appointment