Mondriaan: De Schatkamer


Over de expositie

In De Schatkamer is tot 1 februari 2012 het schilderij Boerenhuisje met mansardedak te zien, een bruikleen van Collectie Simonis & Buunk Ede. In het kader van Mondriaans oeuvre is het een beetje een uitzonderlijk werk. Mondriaan heeft het niet gedateerd het wordt omstreeks 1905 geplaatst en het type huis wijkt af van het genre boerderijen dat hij destijds schilderde. Vooral het mansardedak is opvallend: een gebroken dak waarvan de contour geknikt is om een ruimere en hogere zolder mogelijk te maken. Dit type dak komt in de omgeving van het Gein, waar Mondriaan in de periode rond 1905 veel schilderde, niet voor. Het blijft dus voorlopig gissen waar hij dit huisje geschilderd heeft.

Het doek laat mooi zien hoe Mondriaan destijds experimenteerde met twee belangrijke kenmerken in een schilderij: de ruimte en het platte vlak. De illusie van diepte gebruikte hij hier nog om de toeschouwer het werk in te trekken en diens blik te sturen: over het pad langs het bochtige hek om die vlak voor het huis omhoog te leiden langs die merkwaardig afgeknotte boom. Eenmaal daar aangekomen wordt de kijker geconfronteerd met de gevel van het boerenhuis. De gevel sluit het beeld niet alleen bijna geheel af, maar valt ook met de beelddrager, het doek, samen. Het zijn noties die Mondriaan later intensief is gaan onderzoeken om een zo zuiver mogelijk beeld te maken door alleen elementaire beeldmiddelen te gebruiken: lijn en kleurvlak.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 1 feb 2012
Het Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
033-4600170

open: di t/m vr 11.00-17.00, za en zo 12.00-17.00, entree:, volwassenen 12, 6 t/m 17 jaar 8, MK gratis, , Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers


Kunstenaar

Piet Mondriaan