Nabeelden, een tentoonstelling over fotografie zonder foto's


Over de expositie

Beeldend kunstenaar Rein Jelle Terpstra is gefascineerd door de behoefte die de mens voelt gebeurtenissen vast te leggen in foto’s. Alsof de wereld moet worden ‘bijgehouden’ en nogmaals moet worden getoond. Maar wat gebeurt er als dat belangrijke moment niet voor de lange duur kan worden gevangen? Wanneer je geen camera bij je hebt, of je rolletje is vol? In hoeverre beïnvloedt die gemiste foto het denken, de verbeelding? Terpstra vroeg fotografen, schrijvers en beeldend kunstenaars naar hun verhaal over de foto die niet is genomen, maar als een hardnekkige nabeeld in de herinnering wordt meegedragen. Tweeëntwintig verhalen zijn gebundeld. Beeld is tekst geworden. En tekst wordt wederom beeld; een imaginair beeld in het hoofd van de lezer.

De bundel Nabeelden - Album van niet gemaakte foto’s, uitgegeven door De Balie in Amsterdam, vormde voor het NFI aanleiding voor een tentoonstelling over de imaginaire foto en de rol van taal in verbeelding en herinnering. De tentoonstelling Nabeelden is een tentoonstelling over de ambivalente relatie tussen de fotografie en de herinnering, de zichtbare werkelijkheid en de verbeeldingskracht. Over de magie van het (gesproken) woord en de impact van het geziene beeld op ons geheugen. Het is een tentoonstelling over fotografie, zonder foto’s. De tentoonstelling is toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden.

Met bijdragen van Hans Aarsman, Tiong Ang, Maria Barnas, Jurriaan Benschop, Leo Divendal, Douwe Draaisma, Michel François, Hanne Hagenaars, Ine Lamers, Arjen Mulder, Frans Oosterhof, Joke Robaard, Jan Rothuizen, Julika Rudelius, Q.S. Serafijn, Martine Stig, Marianne Theunissen, Ronald van Tienhoven, Anneke Walvoort, Dirk van Weelden, Luuk Wilmering, Mattie van der Worm.

Tijdens de opening zal tevens dan het boek Nabeelden worden gepresenteerd. De tentoonstelling wordt geopend door Johan de Vos, Directeur van de Academie voor Schone Kunsten in Sint Niklaas en auteur van diverse artikelen en publicaties, waaronder De allermooiste foto van de wereld.

De publicatie Nabeelden. Album van niet gemaakte foto’s is verkrijgbaar in het NFI, de boekhandel of rechtstreeks te bestellen bij uitgeverij De Balie. Fax: 020-5535155; e-mail uitgever@balie.nl; www.balie.nl/uitgeverij / €12,95 / 128 pp. / isbn 9066172746.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 23 okt 2002
Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405

open: di t/m vr 10.00-17.00, za en zo 11.00-17.00, , en op:, Tweede paasdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en tweede kerstdag , 11:00 tot 17:00, , en gesloten op:, Maandag, nieuwjaarsdag, Koninginnedag en eerste kerstdag., , Volwassen 26+: €15, 18 t/m 25 jaar (incl. studenten): € 8,00, Kinderen tot en met 17 jaar: gratis, CJP, Studenten, SKVR cursistenpas: € 5,00, Museumkaart, Rotterdampas, ICOM, Jaarkaart Nederlands Fotomuseum: gratis, , De openingstijden van de museumbibliotheek wijken van deze tijden af.