Marius Bauer in Turkije

 

Over de expositie

In 2012 staan Turkije en Nederland stil bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen. Schiedam viert dit jaar met de manifestatie Verborgen Schatten. In deze viering neemt Schiedam een bijzondere positie in. De Schiedammer Cornelis Haga (1578-1654) was de eerste ambassadeur van Nederland in Turkije. Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert op uitnodiging van de Bauer Documentatie Stichting in de Grote of Sint Janskerk de tentoonstelling Marius Bauer in Turkije. De kunstenaar Marius Bauer maakte meerdere reizen door Turkije en was een grote bewonderaar van de Turkse cultuur. Hij ontwikkelde een grote fascinatie voor het land en heeft deze in een omvangrijk oeuvre weergegeven. Het is bijzonder dat de tentoonstelling is te zien in de Grote of Sint Janskerk, waar Cornelis Haga werd begraven. De tentoonstelling opent op 16 maart, de datum waarop Cornelis Haga in 1612 naar Turkije vertrok en eindigt op 6 juli 2012. 400 jaar geleden werden op deze datum officieel de betrekkingen tussen Turkije en Nederland bekrachtigd. Met de start van de tentoonstelling op 16 maart opent de Grote of Sint Janskerk als culturele locatie zijn deuren voor het publiek. De kerk is open op dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur en gesloten tijdens erediensten.

Marius Bauer (Den Haag, 1867 – Amsterdam, 1932)
De tentoonstelling Marius Bauer in Turkije neemt de bezoeker aan de hand van tekeningen, etsen, aquarellen, olieverfschilderijen en brieven van Bauer mee op zijn reizen door Turkije. Bauer arriveert in 1888 voor het eerst in Istanbul per boot. Daar wordt hij gegrepen door het leven, de cultuur en de bedrijvigheid die hij aantreft. Hij ontdekt nauwe straatjes, markten, bazaars en intieme doorkijkjes, met overal mensen die bezig zijn met alledaagse dingen; ze maken muziek, drijven handel of zijn onderweg van of naar de moskee voor het gebed. Een enkele keer pikt hij een glimp op van de sultan en diens gevolg. Uit de brieven die Bauer vanuit Turkije schrijft aan familie en vrienden is op te maken dat hij dagelijks lange wandelingen maakt met zijn schetsboek onder de arm. Dit resulteert in een omvangrijk aantal schetsen en tekeningen die na zijn terugkomst in Nederland het uitgangspunt vormen voor een groot aantal werken.

Een wandeling door Istanbul
De tentoonstelling is ingericht als de reizen en wandelingen die Bauer in Turkije, en met name Istanbul, maakte. Via de thema’s Havengezichten, Stadsgezichten, Straatleven, Bazaars en Markten, Muziek en Dans, Moskeeën, Avondstemming, De sultan en zijn gevolg, Figuren, en Duizend-en-een-nacht ontdekt de bezoeker wat Bauer heeft gezien. Binnen ieder thema hangen de werken uitgevoerd in uiteenlopende technieken en materialen en met verschillende dateringen door elkaar.

Uit de tentoonstelling spreekt Bauers fascinatie voor het Turkse leven aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, dat hij soms bijna geromantiseerd sprookjesachtig in zijn werk probeert te vangen.

Vooruitblik 2012
Van 16 september 2012 tot en met 20 januari 2013 presenteert het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstellingen Istanbul NU en van 16 september tot 11 november 2012 De Kunst van het Geven. Istanbul NU is een tentoonstelling met werk van hedendaagse Turkse kunstenaars woonachtig in Nederland en/of Turkije. De Kunst van het Geven is een project van Lotte van Laatum en Agnita van ‘t Klooster. Dit project is een hernieuwde bekrachtiging van de diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland, waarin het geven van geschenken centraal staat.

Bij deze tentoonstelling verschijnt het magazine Marius Bauer in Turkije, verkrijgbaar voor € 6,95 in de Grote of Sint Janskerk.

Vanaf 23 maart 2012 is een kleine presentatie van Marius Bauer in Turkije in de Foyer van het Theater aan de Schie te zien.

Bezoekadres tentoonstelling Marius Bauer in Turkije
De Grote of Sint Janskerk
Lange Kerkstaat 37
3111 NN Schiedam
www.sintjanskerkschiedam.nl

Openingstijden van de Grote of Sint Janskerk
Dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. Gesloten op maandag en tijdens erediensten.

Toegang is gratis.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 8 jul 2012
Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
010-2463666

open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op 25 dec en 1 jan, Eerste en Tweede Paasdag geopend , Eerste en Tweede Pinksterdag geopend, Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag, , entree € 12,50, , € 10,00 p.p. voor groepen met meer dan 15 personen., , € 5 euro Schiedammers, CJP-pas, studenten met geldige studentenkaart, leden van de Historische Vereniging Schiedam, KomKids Familiepas, Rotterdam Welcome Card., , Gratis voor kinderen en jongeren (0 t/m 18 jaar), Museumkaart, RotterdamPAS, Vriendenpas Stedelijk Museum Schiedam, ICOM-pas, Rembrandtpas.


Kunstenaar

Marius Bauer